El Ministeri de Foment adoptarà un catàleg de mesures urgents destinades a millorar la situació en el sector del taxi i en el del lloguer de vehicles amb conductor, «donada la rellevància que per a la mobilitat ciutadana té el transport públic de viatgers i per garantir una convivència ordenada i equilibrada entre tots dos sectors», segons va informar el Ministeri en una roda de premsa.

Foment vol evitar finalitats especulatives amb les llicències, concretament, es preveu que aquesta nova norma inclogui una prohibició que impedeixi la transmissió d'autoritzacions VTC durant un límit temporal de dos anys des del seu atorgament original,» i dissuadir així aquells que hagin sol·licitat llicències únicament amb fins especulatius».

Addicionalment, la norma també inclourà la creació de registres electrònics públics en els quals s'hauran de registrar els serveis VTC de manera prèvia a la seva prestació. Amb això, es pretén garantir l'exigència del requisit de contractació prèvia que regeix per a aquest tipus de vehicles, evitant que els mateixos captin viatgers circulant per les vies públiques o mentre estan estacionats en els llocs de concentració i generació de demanda, com són els ports, els aeroports o les estacions ferroviàries.

D'aquesta manera, també es podrà realitzar un control molt més eficaç del compliment de la norma d'habitualitat, per la qual es permet a una autorització VTC realitzar fins a un màxim del 20% dels serveis, computat trimestralment, fora del territori de la comunitat autònoma que li va atorgar l'autorització. «Totes aquestes mesures complementen les actuacions dutes a terme fins ara des del govern espanyol, entre les quals caldria assenyalar la inclusió expressa d'aquest sector a la línia d'ajudes per a la adquisició de vehicles d'energies alternatives».