L'escarxofa d'estiu triplica la producció en cinc anys

El sector calcula que en cinc anys la producció de l'estiu ha passat dels 700.000 quilos a 1,7 tones des del 2012

02.09.2017 | 01:10

La producció d'escarxofa s'ha triplicat els darrers cinc anys. Segons l'Associació per al Consum d'Escarxofa a Espanya, la producció que es realitza des d'abril per cobrir les necessitats de producció de l'estiu ha passat dels 700.000 quilos a 1,7 tones entre 2012 i 2017. L'associació reafirmava que el cultiu «es destina al consum nacional en fresc i es concentra als camps de conreu de Zafarraya (Màlaga)».

Els darrers mesos ha variat el preu que s'ha pagat als agricultors per la verdura: «Va començar de manera estable a finals d'abril, entre 60-70 cèntims d'euro; després va baixar als 35-40 cèntims al juny amb l'augment de la producció». Ara el preu de l'hortalissa ha augmentat aquest mes d'agost fins a situar-se a 1-1,20 euros, explicava Juan Antonio Guerrero, president d'Hortoventasm una empresa agroalimentària sòcia de l'Associació de Consum d'Escarxofa a Espanya, que promou el consum d'aquesta verdura. De fet, segons la mateixa associació Zafarraya és l'única productora espanyola d'escarxofa als mesos d'estiu.


Aqüífers subterranis

Els aqüífers subterranis des d'on s'extreu l'aigua han disminuït el seu cabal, un fet que dificulta la producció. Més encara si es té en compte que alguns dels principals compradors d'escarxofes, Itàlia i França, s'autosubministren durant els mesos d'estiu. Per tant, tan sols es pot exportar el producte quan escasseja en aquestes zones. Segons Juan Antonio Guerrero els productors de la zona esperen que es mantingui estable la producció de cara a l'any vinent. Però «estan preocupats perquè una davallada gran suposaria llançar els preus i això seria la ruïna pels productors».

Aquesta localitat de Màlaga és ideal pel cultiu d'aquesta verdura, ja que el sòl és ric en minerals que són idonis pel cultiu de l'escarxofa híbrida. El clima és important per tal de mantenir les temperatures necessàries per a la producció, durant el dia no es poden superar els 35 graus Celsius (ºC), i durant la nit s'han de mantenir a una temperatura entre 16 i 18ºC. La denominada escarxofa d'estiu té molta demanda a les comunitats autònomes de Catalunya, Llevant i Madrid. Pel sector de la restauració és un alleujament disposar d'escarxofes a l'estiu, sobretot quan s'acaba la temporada de conreu als mesos d'abril i maig.

L'escarxofa és la flor de la carxofera, una planta que viu entre quatre i cinc anys. A Catalunya la producció es concentra a la zona del Delta de l'Ebre, també al Delta del Llobregat, perquè necessita molta aigua per al conreu. La Fundació Dieta Mediterrània inclou l'escarxofa com una de les verdures típiques de la zona i té moltes propietats diürètiques.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema