S'esgoten en vint-i-quatre hores les sol·licituds de retirada de fruita de pinyol

?La consellera Meritxell Serret assegura que l'ampliació en prop de 20.000 tones ha servit per «frenar la caiguda de preus» i anuncia un grup de treball amb el sector ?Brussel·les va autoritzar la setmana passada la retirada de 27.000 tones

02.09.2017 | 01:10
S'esgoten en vint-i-quatre hores les sol·licituds de retirada de fruita de pinyol

Catalunya i Aragó van esgotar en tan sols 24 hores les sol·licituds de retirada de fruita de pinyol dels magatzems de les centrals fructícoles. La Comissió Europea (CE) va ampliar la setmana passada en prop de 20.000 tones la quota de retirada i des de dimarts les centrals podien començar a fer les sol·licituds per retirar els excedents. La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, va assegurar que amb aquesta retirada es va aconseguit «frenar la caiguda de preus» però va reconèixer que no és suficient i per això demanarà al Ministeri d'Agricultura que traslladi a Brussel·les una petició per ampliar les quotes en cas que Grècia i Itàlia no necessitin fer retirades. Després de la reunió de la Taula Agrària, Serret va anunciar la creació d'un grup de treball per abordar la crisi de preus que mantindrà una primera reunió en uns quinze dies.

Segons la consellera Serret, el fet que en 24 hores se superés de llarg la quota de prop de 20.000 tones de retirada de fruita de pinyol demostra que era insuficient i per això demanaran al Ministeri que sol·liciti a Brussel·les poder aprofitar les quotes que s'havien previst per a Grècia i Itàlia en cas que a aquests dos països no els facin falta.

La quota que va autoritzar Brussel·les la setmana passada per al conjunt dels països amb crisi de mercat va ser de 27.000 tones. Des d'Afrucat, Manel Simón va constatar que l'efecte de la retirada es va fer notar de seguida en positiu i que el preu de la nectarina es va reactivar a l'alça entre 5 i 15 cèntims, mentre que el del préssec i el préssec pla encara no s'ha mogut perquè hi ha molt estoc a les cambres però que es preveu que en una setmana també remunti.


Nou grup de treball

La Taula Agrària celebrada dimecres a Barcelona també va servir per començar a posar les bases d'un grup de treball que estarà integrat per administració, sector i experts, que haurà de «dissenyar una estratègia el màxim d'integral possible per treballar en paral·lel, posar propostes en comú i informació sobre cap on cal avançar en produccions de fruita i l'evolució de mercat».

Aquest grup de treball es constituirà al voltant de la setmana del 18 de setembre i alguns sindicats com Unió de Pagesos (UP) ja van avançar que l'aprofitaran per posar damunt la taula aspectes com la necessitat que l'Administració posi facilitats en casos d'abandonament i arrencada de fruiters per fallida econòmica dels productors.

Serret va destacar que la Taula Agrària també va evidenciar la necessitat de «treballar molt més a fons, des de Catalunya i altres regions de l'Estat i Europa» la informació sobre els preus de mercat per «poder anticipar al màxim possible les situacions de pertorbació de mercat», per tal que la CE pugui activar les mesures de pertorbació quan toca.

Finalment, Serret va voler posar de manifest que des del Departament es vol acompanyar a totes les explotacions que per culpa de la crisi de preus «pateixen econòmicament» i per això va oferir el suport a través de l'Institut Català de Finances (ICF) amb línies d'ajuda.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema