El ??? dels treballadors per compte d'altri, és a dir, un milió i mig de persones de tot Espanya, rep una retribució inferior al salari mínim interprofessional (??? euros mensuals), fet que no els permet ni tan sols cobrir la despesa més necessària: l'alimentària, la despesa de la qual s'eleva a ??? euros, segons constata l'Enquesta de Pressupostos Familiars ???? de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Tenint en compte aquesta situació i l'augment de la subocupació, generalitzat després de la crisi econòmica sobretot pel sistema de contractació a temps parcial, el sindicat UGT ha llançat aquesta setmana la campanya «Posa't a mil» per reivindicar que el salari mínim interprofessional (SMI) arribi fins als ?.??? euros de manera progressiva.

Mentre el Govern, a través del ministre d'Economia, Luis de Guindos, llança el missatge que cal optar per l'ocupació o els salaris, les retribucions mitjanes ja són un ?,?? inferiors a les de ???? en termes reals (descomptant l'augment dels preus) i se situen entorn els ?.??? euros bruts mensuals. D'aquesta manera, la nòmina més habitual se situa entre una vegada i dues vegades l'SMI, és a dir, entre ??? i ?.??? euros bruts, cosa que afecta cinc milions de treballadors, un terç del total. El salari brut mitjà mensual de ??? euros afecta el ??% dels empleats espanyols.

Actualment, un treballador amb un salari freqüent, és a dir, que no arribi als ?.??? euros, farà un desemborsament del ??? del seu sou per a aliments i begudes no alcohòliques, un ??? per a roba i calçat i un ??? per a habitatge, aigua i consum enegètic. És a dir, segons UGT, un treballador

que no arribi a ser mileurista no podrà fer front ni al ??? de les despeses.

Negociació col·lectiva

El secretari de Política Sindical, Gonzalo Pino, i la secretària executiva confederal, Isabel Araque,

van assegurar que el sindicat proposarà a les organitzacions empresarials, en el marc del diàleg social i en la negociació col·lectiva, que el salari mínim, abans de ????, arribi a la quantia de ?.??? euros mensuals.

Els sindicats volen desenvolupar el IV Acord per a l'Ocupació en la Negociació Col·lectiva (Aenc). La central ugetista, que consensuarà aquesta proposta amb Comissions Obreres, recorda que el PIB creix a un ritme del ?,??, els beneficis empresarials ja estan en els mateixos nivells que abans de la crisi i augmenten els dividends que es reparteixen les empreses i els sous dels seus directius.

Ocupació a temps parcial

No obstant això, dels ??, ? milions

d'assalariats d'Espanya, gairebé la

meitat del total té un sou inferior

a ?.??? euros nets al mes (el salari més freqüent és de ??? euros amb ?? pagues). A més, de les ??.???.??? persones ocupades, el ??,1? està en risc de pobresa, el ??,?? no pot afrontar despeses imprevistes i el ??? té dificultats per arribar a final de mes. Per a un salari mitjà net de ??? euros, la despesa essencial només en alimentació suposa el ???. Els treballadors amb contracte a temps parcial, amb un salari mitjà mensual de ??? euros, ni tan sols arribarien a cobrir aquesta despesa.

El secretari d'acció sindical va atribuir aquesta devaluació dels salaris a la reforma laboral impulsada pel Govern, «que ha apostat per un model laboral basat en llocs de treball cada vegada més precaris i parcials i ha desequilibrat les relacions laborals en favor dels empresaris, quelcom amb el que no estem en absolut d'acord», va assegurar Pino. I també va voler comentar que si la patronal no entén que la recuperació ha d'arribar als salaris dels treballadors, «el conflicte estarà servit», quelcom que podria resultar molt negatiu per al país i que ara mateix no hi ha ningú que desitgi.