La falta d'empatia amb el turista o turismofòbia, un fenomen sorgit en alguns destins d'oci espanyols, «ha disminuït» després d'un estiu rècord i «com a conseqüència» dels esdeveniments a Catalunya, va assenyalar el vicepresident executiu d'Exceltur, José Luis Zoreda. El cartell de complet s'ha penjat en molts dels destins turístics entre juny, juliol i agost, el que ha contribuït a augmentar les incomoditats per al resident.

Les aglomeracions als comerços, als mitjans de transport públics i a les carreteres, l'alça puntual dels preus i l'augment de sorolls i actes vandàlics als carrers estan darrere dels episodis i brots d'animadversió social amb el visitant estranger. En tot cas, el portaveu de l'associació que agrupa les grans empreses del sector va assenyalar que les vagues al Prat i els tràgics successos a Barcelona i Cambrils «han col·locat una sordina» a aquest fenomen d'incomoditat local i «han diluït les manifestacions socials».

Per a Zoreda, l'efervescència de la turismofòbia «apuntava més turbulent al principi de l'estiu», i va afegir que «s'han diluït les seves raons de fons» malgrat un escenari estiuenc de màxima activitat turística, els principals indicadors de la qual ha llançat xifres inèdites.

Al juny i segons el Banc d'Espanya, els ingressos globals per turista van arribar als 6.252 milions, un 12,5% més que en el mateix mes del 2016, amb un ingrés mitjà per persona de 741,5 euros, un 1,25% més. Juliol ha estat el mes amb el nombre més alt de visitants estrangers de la història, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), per primera vegada per damunt dels 10 milions de persones, un 10,1% més que al juliol del 2016, i agost apunta que marcarà un altre rècord.

Al marge de l'eclipsi que sobre la fòbia al turista han suposat les vagues i els atemptats a Catalunya, Zoreda va demanar des d'Exceltur «una reflexió seriosa» al final de la temporada per revisar aspectes que «evitin en el futur» aquest tipus de fenòmens i «aconseguir un sector més sostenible».

El vicepresident d'Exceltur va admetre l'existència a l'inici de la temporada estival d'«alguns símptomes d'avorriment i cansament social» en alguns punts turístics determinats, i en aquest sentit, va assenyalar Barcelona, Eivissa i Mallorca.

Zoreda va col·locar al centre de la diana de la turismofòbia i com a «principal focus de descontentament» la «creixent i incontrolada presència» dels allotjaments turístics irregulars. Va destacar que aquest tipus d'habitatges de lloguer de vacances «detonen l'espoleta i són el germen» de la turismofòbia.