Hi haurà un abans i un després de la turismofòbia?

Segur que sí, i no només per la primera manifestació d'un sentiment latent des de fa temps. Les raons de fons de la turismofòbia són reals i van a més. S'ha qüestionat el dogma que més turistes és millor que menys.

La turismofòbia no sorgeix per generació espontània.

La turismofòbia respon a un sentiment popular, real, creixent i extens. No és una construcció.

Confesso que algun dia he estat una mica turismòfob...

Tots hem vist alguna vegada dues coses, o bé el comportament incívic per part d'un turista o les conseqüències de la saturació tot i que es comportin de manera cívica.

Rajoy atia la turismofòbia contra el nacionalisme.

Contra el nacionalisme català serveix tot, però aquest aprofitament és una norma general a la política espanyola, una mica caïnita. No li donaria més importància.

Si hem de ser amables amb el turista, serà cobrant.

Hem de ser amables amb tothom, amb tot qui ens trobem pel carrer. Sense diferències.

Vostè ha descobert al món que el turisme no enriqueix Mallorca.

Poso d'exemple Balears. Vaig escriure un llibre que utilitzava estadístiques de Sa Nostra que distingien per illes i la renda per càpita menorquina era superior a l'eivissenca.

Habitacions a mil euros diaris, empleats a trenta...

Efectivament, i amb sous mileuristes, la renda per càpita serà baixa.

Amenaça els catalans amb un futur a la mallorquina.

A l'eivissenca, on la majoria no pot pagar els lloguers. L'únic que guanya amb tot això no és l'hoteler, és el propietari immobiliari. I el ciutadà que no pertany al sector es troba amb una pujada del lloguer i amb serveis públics saturats i degradats, en ser utilitzats pels que no paguen impostos per sostenir-los.

«No volem ser els cambrers d'Europa», em va dir el director d'un gran diari català.

Barris sencers de Barcelona van camí d'això, sens dubte. No obstant això, no m'importa ser cambrer d'Europa, pot ser millor que ser passant d'un despatx d'advocats o caixer de supermercat. És un ofici digne, l'important és quant cobra i quines són les seves condicions

Vostè compara Lleida amb Mallorca.

Per a un públic espanyol i català, és significatiu comparar-les, perquè són properes geogràficament i no tenen recursos naturals. Doncs bé, l'agricultura de regadiu lleidatana dona més que el turisme. No té perdó de Déu que Lleida tingui una renda per càpita superior a la de les Balears.

És necessari diversificar, però cap a quina activitat?

No em crec el mite de la diversificació, no l'utilitzo mai. Cadascú ha de fer el que sap, i fer-ho bé. Catalunya necessita més indústria i millor turisme. proposaria el mateix per a Balears, però no té res dolent que Eivissa es concentri en el turisme.

Potser no servim per a una altra cosa.

No intentis fer el que no saps fer.

Els hotelers es creien els reis del negoci.

Suposo que sí, a Barcelona i a Palma. Eren un lobby poderós. Amb els apartaments turístics, estan en dubte.

Sense Airbnb això no hauria passat?

Airbnb no té la culpa de res, només ha accelerat el procés. Si no haguessin estat ells, haurien estat una altra plataforma.

Quins països han sabut graduar seu turisme?

Sempre poso com a exemple països com Àustria i Suïssa, que són els autèntics líders del turisme europeu. Per què? Perquè mentre aquí l' establishment predica que els convenis col·lectius són una rèmora i postula el lliure mercat, allà són sagrats. Aquesta és la clau.

Què passarà quan els joves descobreixin que paguen pensions superiors als seus sous?

Que anirem a un conflicte generacional molt important. Els joves estan sent perjudicats pels preus del lloguer. I les pensions estan cada vegada més desproporcionades. Pel que fa als sous, clarament hem decidit ser un país de salaris baixos i protegir els pensionistes.