El PIB català s'incrementa un 3% interanual durant el segon trimestre de 2017

L'economia catalana s'ha vist afavorida per l'evolució de la demanda interna, la contribució del saldo exterior i l'evolució de la construcció

15.09.2017 | 01:41

El Producte Interior Brut (PIB) de Catalunya va créixer un 3% durant el segon trimestre d'aquest any respecte el mateix període de l'any passat, segons va publicar l'Idescat. A més, aquesta dada representa una millora de dues dècimes en relació al primer trimestre, en línia de les economies espanyoles i europees, que creixen del 3,1% i un 2,3%, respectivament. L'economia catalana s'ha vist afavorida per l'evolució positiva de la demanda interna (+2,8%) interanual i per la contribució, tot i que en menor mesura, del saldo exterior (+0,6%). Respecte el trimestre anterior, l'increment del PIB és de l'1,1% durant el segon trimestre i se situa per sobre la mitjana espanyola (+0,9%) i de la UE (+0,6%).

El consum de les llars creix una taxa del 2,6%, tres dècimes superior al trimestre anterior. Pel que fa les administracions públiques, l'augment és del 2,1%, i la formació bruta de capital registra un augment del 3,7% per l'increment de la inversió en béns d'equipament (3,9%) com en construcció (3,2%).

D'altra banda, el sector exterior al creixement de l'economia catalana és del 0,6% i representa una millora de quatre dècimes respecte al trimestre anterior. Els intercanvis amb l'estranger, amb un augment interanual de l'1,1%, explica el dinamisme del sector exterior pel bon comportament de les exportacions de béns i serveis (+5,7%), que compensa el creixement de les importacions durant el mateix període (+3,2%).

L'augment de les exportacions s'ha vist impulsada per l'evolució creixement del consum dels estrangers en el territori (8,6%), 2,5 punts més que el trimestre interior. Pel que fa les importacions, han moderat el creixement respecte del trimestre anterior, sobretot per l'evolució de les importacions de béns i serveis, que augmenta un 2,9%, el que representa sis dècimes menys que el trimestre anterior. El consum dels residents a l'estranger continua mostrant senyals de dinamisme, amb una taxa de variació interanual del 10,9%.

Pel que fa l'evolució de la construcció, tanca el segon trimestre amb un increment del 6,5% respecte el mateix període de l'any passat i es converteix en la dada més elevada de l'última dècada. Les branques industrials mantenen una notable activitat, amb un creixement del 2,9%, el mateix que el període comprès entre gener i març.Destaquen les indústries extractives, les químiques i les de fabricació de mobles.

Les branques de serveis van tancar el segon trimestre de l'any amb un augment del 2,7% interanual. Entre les branques de serveis més dinàmiques, hi ha les comercials, principalment les de comerç a l'engròs, i les activitats d'hostaleria i restauració.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

«A Espanya tenim una legislació que t'empeny a fer hores en negre»
«A Espanya tenim una legislació que t'empeny a fer hores en negre»

«A Espanya tenim una legislació que t'empeny a fer hores en negre»

Joan Rosell, president de la CEOE, està acostumat a ficar-se en bassals –«després me'n surto...

Vols visitar el teu banc com ho faria Tom Cruise? Obre els ulls

Vols visitar el teu banc com ho faria Tom Cruise? Obre els ulls

Vols visitar el teu banc com ho faria Tom Cruise? Obre els ulls

La britànica JD Sports obre una botiga a l´Espai Gironès

És el primer establiment que aquesta companyia del Regne Unit, líder en moda urbana, instal·la a...

La FOEG aposta per la transformació digital

La FOEG aposta per la transformació digital

La Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG) va celebrar, dimarts passat,...

Enllaços recomanats: Premis cinema