El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va establir ahir els criteris per considerar abusiva una hipoteca concedida en divisa estrangera i va concloure que els bancs han de facilitar al client «la informació suficient perquè aquest pugui prendre decisions fundades i prudents».

Les hipoteques en divisa estrangera, també conegudes com a multidivisa, permeten fer els pagaments en diverses monedes de diferents països, en la majoria dels casos, en aquelles amb un tipus d'interès baix enfront de la local.

A l'abril de 2015, el bufet d'advocats Navas & Cusí va estimar en 60.000 el nombre d'afectats a Espanya per hipoteques multidivisa, la majoria, persones amb «alt poder adquisitiu, funcionaris o personal de vol» als quals les entitats van oferir «informació zero» sobre els seus riscos.

La cort amb seu a Luxemburg subratlla en la sentència sobre el cas d'una ciutadana romanesa publicada ahir que la institució financera ha de comunicar al consumidor afectat «tota la informació pertinent que li permeti valorar les conseqüències».