La Fiscalia Anticorrupció s'ha dirigit al jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu instant-li al fet que admeti a tràmit les querelles presentades contra els expresidents del Banc Popular Ángel Ron i Emilio Saracho i els seus consells d'administració, per la fallida de l'entitat.

En total, s'han presentat una trentena de querelles per la liquidació del banc, intervingut el passat 7 juny i posteriorment venut al Santander al preu d'un euro.

L'operació, decidida pel Banc Central Europeu (BCE) a través de la Junta Única de Resolució i executada pel Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), va implicar la reducció a zero del capital social del banc, i l'amortització o extinció de totes les accions del banc admeses a negociació en borsa.

En una nota, Anticorrupció no ha acceptat la responsabilitat del Banc Central Europeu (BCE), del Banc d'Espanya, de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i del Banc Popular Portuguès.

Entre les querelles contra els exdirectius destaca la que va presentar l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) el passat mes de juliol contra l'expresident Ron; l'exconseller delegat (CEO) Pedro Larena; l'exvicepresident Roberto Figuera; la signa auditora PwC, i el soci signatari, Francisco Barris, per falsedat comptable i estafa a l'inversor.

També el despatx Cremades & Calvo Sotelo va ampliar al juliol amb una querella la denúncia presentada contra Saracho per presumpta administració deslleial.

Aquests plets se sumen als recursos contenciosos administratius interposats contra el paper de la Junta Única de Resolució (JUR) i el FROB, encarregat d'executar l'operació.

A més, nombrosos inversors del banc han demandat a la JUR per obligar-la a publicar un informe de Deloitte que va servir de base per a l'operació i que atribuïa al banc una valoració negativa que oscil·lava entre 2.000 i 8.200 milions d'euros però que, en un escenari més positiu, li concedia una valoració de 1.500 milions d'euros.

El fons d'inversió nord-americana Pimco i quatre signatures inversores més -Anchorage, Algebris, Ronit Capital i Caim Capital- van presentar el 7 de setembre un recurs contenciós administratiu contra el FROB pel seu paper en la resolució i venda del Popular, que en conjunt els va costar 850 milions d'euros.

Així mateix, el grup xilè Luksic, la participació del qual en el Popular -que va passar de 113 milions d'euros a zero- aconseguia un 3,45%, també va presentar un recurs contenciós-administratiu contra el FROB, i ahir va fer el mateix contra la JUR i la Comissió Europea (CE) davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Per la seva banda, el que va ser el principal accionista individual en el Popular, el mexicà Antonio del Valle, que posseïa un 4,2% del capital del banc i que ha perdut 550 milions d'euros, ja va presentar la seva denúncia a la JUR.