L'IPC creix 2 dècimes i se situa en el 2,4% al setembre a Girona

La pujada dels preus de les fruites fresques i de les begudes no alcohòliques contribueix a l'alça de la inflació a la demarcació i a Catalunya

12.10.2017 | 09:33
L'IPC creix 2 dècimes i se situa en el 2,4% al setembre a Girona

Els preus van augmentar dues dècimes al setembre a les comarques de Girona en relació a l'agost i van deixar la inflació anual en un 2,4%, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Al conjunt de Catalunya, els preus es van estabilitzar al setembre en relació amb l'agost i van deixar una inflació anual del 2,1%, una dècima més que la taxa que es va registrar a l'agost. L'alça de la inflació en taxa anual ha estat impulsada especialment per la pujada de preus de les fruites fresques en la cistella d'aliments i begudes no alcohòliques, contràriament a la baixada que es va registrar al setembre de l'any passat. L'altre factor per explicar la inflació anual va ser la cistella d'oci i cultura, on s'incorporen els preus del paquets turístics, que aquest any han baixat en menor mesura que l'any passat.

Pel que fa al conjunt de l'Estat, l'encariment dels aliments i begudes no alcohòliques, principalment fruites, llegums i hortalisses, van estirar els preus dues dècimes a l'alça fins al 1,8% al setembre, de manera que l'IPC acumula ja tretze mesos en positiu.

L'Institut Nacional d'Estadística (INE), que confirma així la dada avançada del passat 28 de setembre, atribueix el repunt a l'alça de l'1,2% dels preus d'aliments i begudes no alcohòliques (un punt per sobre del mes anterior), a causa de l'encariment de les fruites i, en menor mesura, de les llegums i hortalisses. També va augmentar el preu de l'oci i la cultura, més d'un punt fins al 1,8%.

A la baixa dels preus va contribuir l'habitatge, els preus del qual van créixer quatre dècimes menys al mes de setembre, fins al 2,9%, a causa del menor encariment de l'electricitat i el gasoil per a calefacció respecte el setembre del 2016, així com l'abaratiment del gas. En taxa mensual, els preus van créixer el 0,2% al mes desetembre.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Turquia i Egipte disparen un 70% les reserves de britànics i recuperen el «turisme prestat»

Els rivals de la Costa Brava i la costa catalana en el Mediterrani recuperen 3,5 milions de...

Bellvehí fa 10 anys amb una gran festa

Bellvehí fa 10 anys amb una gran festa

Més de 500 representants del teixit empresarial gironí i també autoritats,...

La UGT alerta de l´augment de falsos autònoms en el sector carni gironí

La UGT alerta de l´augment de falsos autònoms en el sector carni gironí

?El sindicat assegura que hi ha més contractes en precari en la indústria alimentària gironina

Els estrangers compren el 31% de les cases a Girona

El mercat català depèn molt de la demanda interna i les compres de residents han crescut un 20,6%...

Enllaços recomanats: Premis cinema