Els ulls dels mercats estan posats en la reunió que mantindrà dijous que ve el Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE), en la qual s'espera que l'entitat anunciï la seva decisió sobre la retirada gradual del seu programa d'estímuls monetaris. El president del BCE, Mario Draghi, ha dit que serà en la seva cita d'octubre quan el màxim òrgan rector del banc decideixi sobre la continuació o no de la seva política de compra de deute públic i privat.

El Consell de Govern, integrat pels governadors dels bancs centrals dels 19 països de l'àrea i els sis membres del Comitè Executiu de l'entitat, ja va debatre en la seva trobada de setembre les diferents alternatives en relació al «ritme i la durada» l'any vinent de les seves adquisicions, que fins a finals de 2017 seguiran essent de 60.000 milions d'euros al mes.

Els analistes es plantegen tres escenaris. El primer seria reduir les seves compres mensuals a la meitat (30.000 milions d'euros). Aquesta elecció suposaria que el banc faria servir 270.000 milions d'euros més per adquirir deute, que se sumarien als 2,28 bilions d'euros que hauria comprat des de l'inici del programa al març de 2015 fins que conclogui el 2017. Una altra opció és la de comprar 40.000 milions d'euros durant sis mesos o fins i tot per més temps. El tercer escenari, d'altra banda, suposaria reduir el volum d'adquisicions a 20.000 milions i perllongar-les fins al desembre de 2018.

Un dels problemes a què s'enfronta el BCE és que podria quedar-se sense més bons per comprar. Per això, Draghi adverteix que el comportament de la inflació a l'eurozona és incert.