El grup d'infraestructures Abertis ha arribat a un benefici net de 735 milions d'euros entre el gener i el setembre, un 2 % més que en el mateix període de l'any anterior, i un 20 % més en termes comparables, segons va informar ahir a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Abertis va fer públics aquests resultats dies després que ACS s'hagi sumat a Atlantia en la licitació pel grup d'infraestructures amb una contraopa a través de la seva filial alemanya Hochtief.

El creixement del trànsit i la incorporació de nous negocis han impulsat aquests resultats, amb uns ingressos de 4.186 milions, un 16 % més.

El marge brut d'explotació o Ebitda ha arribat als 2.754 milions d'euros, un 14 % més, gràcies entre d'altres factors a l'impuls del seu pla d'eficiències operatives.

El trànsit segueix la seva tendència a l'alça en els primers nou mesos del 2017, amb increments destacats a Espanya (4,2 %); Itàlia (3 %) i França (1,4 %), mentre que, a Llatinoamèrica, destaquen els increments de Xile, (4,2 %) i el Brasil (2,8 %), a la vegada que ressalta el bon comportament del trànsit a l'Índia (2,2 %).

Precisament, el director general financer d'Abertis, José Aljaro, va explicar que la companyia no espera que la situació política a Catalunya afecti al trànsit a les seves autopistes, encara que ha reconegut que els atemptats de terroristes del passat estiu a Barcelona i Cambrils van provocar una caiguda de trànsit en els dies posteriors a la comunitat.

Inversions rècord

Les inversions d'aquests nou primers mesos de l'any han arribat a la xifra rècord per al grup de 3.200 milions d'euros, entre les quals destaquen els 2.214 milions destinats a incrementar la participació en Sanef, així com inversions al Brasil, 374 milions, Itàlia, 179 milions, França 70 milions i Xile, 58 milions.

Amb aquestes operacions, Abertis arriba a un major equilibri de cartera global creixent en economies amb marcs concessionals estables i compromís amb la col·laboració públicoprivada en el sector d'autopistes.

La companyia ha recordat que, amb independència del deure de passivitat al qual l'obliguen les ofertes d'adquisició pública sobre Abertis, el grup prossegueix la seva activitat quotidiana i està en condicions d'aprofitar totes les oportunitats que se li presentin.

El grup ha reduït el cost del deute corporatiu fins al 2,1 % en els nou primers mesos del 2017 i, el passat 6 d'octubre va tancar la recompra d'obligacions emeses per la seva filial italiana Autostrada Brescia de la companyia A4 Holding, per un valor de 200 milions.

El deute creix pels nous actius

El deute net consolidat se situa a 30 de setembre, en 15.425 milions d'euros, front als 14.377 milions al desembre del 2016, increment que es deu a la incorporació de nous actius al perímetre de consolidació i a l'increment de la participació en HIT (Sanef) i A4 Holding (Itàlia).

El venciment del deute se situa en 5,3 anys de vida mitjana i dos terços del total de la mateixa es constitueixen amb garantia dels propis projectes.

El consell d'administració d'Abertis va acordar divendres passat el pagament d'un dividend per un import brut de 0,40 euros per acció fins arribar a un total de 396 milions d'euros i la distribució del qual es durà a terme durant la primera quinzena de novembre.