L'empresa cárnica Faccsa-Prolongo ha traslladat la seva seu social i fiscal de Girona a Madrid per preservar la "seguretat de les operacions" a causa de la situació a Catalunya. De fet, la companyia no tenia pràcticament cap estructura a Girona, ja que el seu únic centre productiu està situat a Cártama (Màlaga).

Segons ha informatel responsable adjunt a l'adreça de l'empresa, Francisco Requena, la firma tenia la seva raó social a Girona "des de molt abans de la Guerra Civil", fonamentalment per motius "històrics i familiars" dels seus propietaris, però sense efectes econòmics rellevants per a les comarques gironines.

La decisió de traslladar la seu social i fiscal a Madrid va ser adoptada fa dues setmanes pel consell d'administració de l'empresa, encara que no ha transcendit fins ara.

Requena ha explicat que la qüestió de fons per la qual es decideix el trasllat és que "els propietaris de l'empresa sempre han estat espanyols i catalans, la qual cosa mai ha estat un inconvenient" i que, donades les circumstàncies actuals han de garantir les seves operacions.

Faccsa compta amb autoritzacions aconseguides a través del Ministeri d'Agricultura que li permeten exportar a mercats asiàtics com Xina o Japó, entre altres països.

"En un hipotètic cas que es declari la independència (de Catalunya) ens podríem veure tancats perquè si les nostres autoritzacions són sobre acords marcs a Espanya a Xina o Japó ens podrien dir que no tenim permís per vendre", ha argumentat.

L'empresa càrnica té el seu únic centre de producció en Cártama-Estació (Màlaga), on té previst seguir i dur a terme "totes les inversions plantejades", ha incidit.

En l'actualitat, produeix 110.000 tones de carn fresca, envasada o congelada a l'any, de les quals exporta gairebé la meitat -a la UE i una àmplia llista de països entre els quals figuren Xina, Japó, Vietnam, Taiwan o Singapur-, i compte en el complex industrial amb vuit-cents empleats.

La facturació de l'empresa va ascendir en l'últim exercici a 200 milions d'euros, una xifra que es preveu incrementar aquest any fins a rondar els 207 milions, segons Requena.