El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació efectua aquesta setmana la petició de 156 milions d'euros al Fons Europeu Agrícola de Garantia Agrària (FEAGA) per poder pagar, la setmana vinent, la bestreta del 70% dels ajuts directes desconnectats de la Política Agrària Comuna (PAC) del 2017. Els beneficiaris són prop de 48.000 pagesos de Catalunya, que han demanat els ajuts de pagament bàsic, pagament verd, complement a joves i del règim de petits agricultors.

Controls de Declaració Única

La petició de fons es realitza un cop finalitzats els controls de les Declaració Única Agrària (DUN) presentades pels sol·licitants dels ajuts. Durant el mes de desembre es farà el pagament de la resta de l'import dels ajuts, que ascendeix a 66 milions d'euros, segons Agricultura. En total, està previst que abans d'acabar l'any el departament haurà fet efectiu 222 milions d'euros d'ajuts directes de la PAC. La totalitat dels ajuts directes connectats es pagarà durant el primer trimestre del 2018.

Els ajuts directes formen part del primer pilar dels ajuts de la PAC finançats en la seva totalitat pel Fons Europeu Agrícola de Garantia Agrària (FEAGA), amb un pressupost anual disponible per a l'estat espanyol de poc més de 4.000 milions d'euros dels quals a Catalunya es gestiona 265 milions d'euros, aproximadament.

«Bloqueig»

Malgrat el «bloqueig» que el govern de l'Estat ha imposat als comptes de la Generalitat, el Departament d'Agricultura ha fet "tot l'esforç" per no aturar el pagament dels ajuts de la PAC. El Departament d'Agricultura és l'administració encarregada de gestionar els ajuts de la Política Agrària Comuna que reben els pagesos i ramaders catalans, i, com a organisme pagador, «sempre ha estat reconegut oficialment per Brussel·les per la seva eficiència en la gestió d'aquests ajuts», segons remarquen des de la conselleria.

Auditories superades

A banda d'això, el sistema de gestió d'ajuts comunitaris implementat per Agricultura «ha superat totes les auditories de la Comissió», i és també "l'únic organisme pagador europeu amb el reconeixement del prestigiós Institut Europeu per a les Administracions Públiques (EIPA)», amb seu a la ciutat holandes de Maastricht.