El Ministeri d'Hisenda calcula que les comunitats autònomes es desviaran en 2017 una dècima de l'objectiu de dèficit previst, que se situarà en el 0,5 % del PIB, segons l'actualització de l'informe de Pressupostos Generals de les comunitats autònomes de 2017 publicat ahir.

D'acord amb els càlculs del Ministeri d'Hisenda, les autonomies tancaran aquest any amb un saldo pressupostari negatiu de 7.027,5 milions d'euros que, després de ser ajustat conforme al sistema europeu de comptes (SEC), quedaria en 6.101,5 milions equivalents al 0,5% del PIB.

A més d'aquest informe, Hisenda va publicar l'execució pressupostària regional fins a agost, període en el qual les autonomies van registrar un superàvit equivalent al 0,12% del PIB, enfront del dèficit del 0,08% d'un any abans.

Onze comunitats autònomes han registrat superàvit entre gener i agost, gràcies a la liquidació definitiva del finançament autonòmic del 2015 que va ser gairebé mil milions superior a la liquidada un any abans.

Segons les dades, l'administració regional ha registrat un superàvit fins a agost de 1.366 milions d'euros (0,12 % del PIB), davant del dèficit de 852 milions (-0,08 % del PIB) del mateix període de l'any anterior. La liquidació definitiva del 2015 va tenir un saldo a favor de les comunitats de 8.653 milions, mentre que la liquidació definitiva del 2014 també va ser favorable a les autonomies, però per import de 7.670 milions

De les comunitats amb saldo positiu, cinc han augmentat el superàvit respecte al d'un any abans (Balears, Canàries, Galícia, La Rioja i País Basc) i dues més l'han disminuït (Andalusia i Astúries), mentre que les altres quatre (Castella i Lleó, Catalunya, Navarra i Comunitat Valenciana) han passat de dèficit a superàvit.

Les sis comunitats que al tancament d'agost van tenir dèficit són Aragó, Cantàbria, Castella-la Manxa, Extremadura, Comunitat de Madrid i Múrcia, si bé totes menys Múrcia el van reduir respecte al mateix període de 2016.