Les exportacions gironines han crescut un 12,3% entre gener i setembre del 2017 i han marcat un nou rècord històric, gairebé fregant els 4.000 milions d'euros (MEUR). En concret, durant els tres primers trimestres d'any les empreses de la demarcació han fet vendes a l'exterior per valor de 3.994 MEUR.

La indústria alimentària, amb les càrnies al capdavant, continua concentrant el gruix de les exportacions. De fet, aquest sector n'arriba a representar el 41%. A l'alimentari, el segueixen la indústria química i farmacèutica, la maquinària i els aparells i material elèctric.

Per països, la Unió Europea acapara vendes amb una clara preeminència de França (on aquest 2017 ja s'han fet exportacions per valor de 1.000 MEUR). A aquest destí el segueixen Itàlia, Alemanya, Portugal i el Regne Unit. El sisè lloc de la llista és, però, per a la Xina, que supera mercats com Irlanda, Polònia o Bèlgica.

Si bé aquest setembre s'han frenat, en l'acumulat de l'any les exportacions gironines mantenen l'empenta. Segons recull l'estadística que publica periòdicament el Ministeri d'Economia, les vendes a l'exterior de les empreses del territori han crescut un 12,3% durant els tres primers trimestres del 2017. En concret, s'ha arribat fins als 3.994.355,93 euros.

Per sectors, la indústria alimentària continua encapçalant el gruix de negoci exterior. En concret, entre gener i finals de setembre, aquest sector ha fet vendes a l'exterior per valor de 1.637,2 MEUR (un 13,3% més respecte el mateix període del 2016).

I dins l'alimentari gironí, les càrnies continuen posicionant-se al capdavant de l'estadística. Entre gener i setembre, les exportacions del clúster (carn i despulles d'animals) sumen 1.003 MEUR; és a dir, que aquesta indústria concentra fins al 25% de les exportacions que es fan des de la demarcació.

La resta de vendes a l'estranger del sector alimentari, fins arribar als més de 1.600 MEUR, se les reparteixen diferents productes. Entre aquests, per exemple, els preparats alimentaris (113,8 MEUR), el cafè (110,2 MEUR) o la confiteria industrial (62,5 MEUR).

A la indústria alimentària, segons recullen les dades del Ministeri, la segueixen les exportacions de productes químics. Aquest 2017, se n'han fet vendes per valor de 770,5 MEUR (amb un creixement interanual entre gener i setembre del 18,5%). Entre d'altres, això s'explica per l'empenta de les farmacèutiques (236,18 MEUR). Del desglossat per sectors, dins el pòdium també en destaquen les exportacions de maquinària i béns d'equip (346,83 MEUR).

El gegant asiàtic, en sisè lloc

L'estadística del Ministeri també recull quins són els principals destins de les exportacions gironines. Les empreses del territori continuen exportant a la Unió Europea, el seu mercat tradicional per proximitat. En l'acumulat de l'any, els països que encapçalen el llistat són França (1.074 MEUR), Itàlia (322,27 MEUR), Alemanya (270,04 MEUR), Portugal (210,54 MEUR) i el Regne Unit (179,31 MEUR).

El sisè lloc de la llista, però, no és per a cap país europeu, sinó per al gegant asiàtic. Prova que les firmes gironines -i aquí, novament cal destacar les càrnies- cada cop impulsen més les vendes cap a la Xina. En concret, aquest 2017, les exportacions que s'hi ha fet sumen 173,82 MEUR, passant per davant d'altres destins com Irlanda, Polònia, Bèlgica o els Països Baixos.

Altres països de fora la Unió Europea que apareixen dins les quinze primeres posicions del llistat són Corea del Sud (en onzè lloc) seguit dels Estats Units (al dotzè) i del Japó (al quinzè).

Balança comercial positiva

Al costat de les exportacions, l'estadística del Ministeri d'Economia també permet veure què s'ha important a les comarques gironines. Entre gener i setembre del 2017, les importacions han crescut un 11,2% situant-se als 1.960,4 MEUR (essencialment, de matèries plàstiques, maquinària, productes químics, paper i cartró i tractors).

Això fa que, comparat amb les exportacions, la balança comercial de la demarcació sigui positiva (perquè les comarques gironines venen més a l'exterior que no pas hi compren).

Descens al setembre

Les dades de comerç exterior que ha publicat aquest dimarts el Ministeri recullen les dades del setembre (cosa que permet fer l'acumulat dels tres primers trimestres del 2017). Si es fixa la lupa només en aquest mes, les vendes gironines a l'exterior, però, s'han frenat d'un any per l'altre.

En concret, al setembre les empreses han fet exportacions per valor de 411,4 MEUR, cosa que traslladat en percentatges suposa un descens del 2,3% en comparació amb el mateix període del 2016. Sobretot, aquesta davallada s'explica per la baixada d'exportacions que han registrat els dos sectors que encapçalen l'estadística. Per una banda, l'alimentari (que ha fet vendes per valor de 170,8 MEUR, un 3,8% menys que al setembre del 2016) i per l'altra banda, la maquinària i els béns d'equip (68,3 MEUR, un 2,1% menys).