L'Eurogrup, fòrum que reuneix els ministres d'Economia i Finances de l'eurozona, triarà avui el seu nou president d'entre quatre candidats: els ministres de Finances portuguès, Mário Centeno; eslovac, Peter Kazimir; luxemburguès, Pierre Gramegna; i letona, Dana Reizniece-Ozola.

L'escollit en la votació secreta substituirà en el càrrec -un dels més rellevants de la Unió Europea-, l'exministre de Finances holandès, Jeroen Dijsselbloem, que culmina el proper 13 de gener el seu segon mandat després de cinc anys al lloc. El ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, que el 2015 va disputar la presidència a l'holandès, no és candidat en aquesta ocasió.

Espanya ha preferit mantenir intactes les seves opcions a un càrrec al Banc Central Europeu (BCE) abans d'optar a un lloc que qualsevol conservador tenia difícil obtenir, atès que aquesta família política ocupa ja la direcció de la Comissió, el Consell i el Parlament Europeu. De fet, el Partit Popular Europeu (PPE) va decidir no presentar cap candidat al lloc, que es disputaran dos membres de Governs socialistes, Centeno i Kazimir, i dos d'Executius liberals, Gramegna i Reizniece-Ozola, única dona i contendent sorpresa.

Per adjudicar-se el càrrec, els candidats necessiten el suport de 10 dels 19 països en una votació que dependrà, en última instància, dels suports que cadascú hagi estat capaç de recaptar entre els socis, en un procés que té mes de negociació política que d'autèntica elecció.