La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMV) ha obert un expedient sancionador a Gas Natural Fenosa Generación i a Endesa Generación en observar indicis que es podrien haver alterat els preus en el mercat de generació entre l'octubre del 2016 i el gener del 2017; la decisió, coneguda ahir, pretén escatir si van cometre una presumpta infracció greu de la Llei 24/2013 del sector elèctric.

Segons la CNMC, al febrer del 2017 es va requerir informació a les dues companyies sobre els seus contractes d'aprovisionament de gas natural, de subministrament a centrals de cicle combinat i a altres clients, operacions de compra i venda dins del sistema gasista en el mercat OTC ( over-the-counter; extraborsari), previsions de consums i desviacions entre previsions i consum real després de comprovar els preus registrats en el mercat de generació elèctrica.

Obtenir ingressos més alts

Sobre la base d'informació reservada, la Direcció General d'Energia ha observat indicis de possible alteració en la generació del pool (ajustaments que es fan per motius de seguretat del subministrament), mitjançant una oferta anormalment elevada perquè aquestes centrals participessin en el mercat de restriccions i obtinguessin, així, ingressos més elevats.

Segons la CNMC, amb aquesta pràctica s'hauria impedit la programació durant uns quants dies, tot i que el context generalitzat de preus elevats hauria d'haver conduït a la situació contrària, amb ple coneixement de l'empresa de l'alta probabilitat que les centrals acabarien sent programades per restriccions tècniques (motius de seguretat en el subministrament).

Aquesta conducta es podria haver dut a terme per part de Gas Natural al port de Barcelona, al Besòs, a Sagunt, a San Roque i a Màlaga; mentre que per part d'Endesa s'hauria produït a la central de cicle combinat del Besòs. Gas Natural Fenosa va negar, en un comunicat, haver fet «ofertes anòmales o desproporcionades», i ha instat la Comissioó Nacional dels Mercats i la Competència a plantejar les reformes que necessita el mercat majorista elèctric.

Gas Natural nega l'acusació

La multinacional reaccionava així a la decisió del regulador d'incoar l'expedient sancionador per haver manipulat presumptament el mercat de generació elèctrica per elevar els seus ingressos, una decisió davant la qual presentarà al·legacions. Gas Natural puntualitza que la CNMC li atribueix «l'assignació de preu per a les ofertes de les centrals (de cicle combinat de gas) a un preu que resulta superior als seus costos marginals».

La gasista rebutja aquestes acusacions i avança que presentarà al·legacions dins el termini establert pel procediment.

Endesa es defensa

Endesa presentarà al·legacions contra l'expedient sancionador. «Acabem de rebre l'expedient, ho anem a estudiar i presentarem al·legacions", van apuntar fonts de la companyia.

En aquest context, l'elèctrica va explicar que presenta les seves ofertes «per igual» en tots els cicles combinats amb els preus referenciats al Mibgas (Mercat Ibèric del Gas) i va expressar la seva estranyesa i malestar per la incoació per part de la CNMC d'aquest expedient, en considerar un contrasentit que vulgui incrementar els preus del gas quan aquesta estratègia perjudica el seu compte de resultats.