Girona va ser la segona província de l'Estat on més es van apujar els preus el 2017

La inflació es manté en números positius des de fa gairebé un any i mig. L'increment anual està dues dècimes per sobre de la mitjana catalana

13.01.2018 | 06:30

Girona va ser la segona demarcació de tot l'Estat on més van apujar els preus al llarg del 2017, amb un increment de l'1,4%, per darrere de Màlaga, on van augmentar un 1,5%. No obstant això, les comarques gironines van tancar l'any amb un augment cinc dècimes menor al del desembre del 2016, quan l'IPC es va situar en l'1,9%. Pel que fa a la variació mensual, entre novembre i desembre passat els preus van pujar només una dècima. A Girona, l'IPC es manté en taxes positives des de fa 17 mesos. L'increment de preus del 2017, de l'1,4%, està dues dècimes per sobre de la mitjana catalana, que és de l'1,2%, la mateixa taxa registrada a les altres tres demarcacions.

Els preus van pujar a Catalunya un 1,2% durant tot el 2017, set dècimes menys que al llarg del 2016, quan la inflació va tancar l'any en l'1,9%. Segons les dades de l'institut espanyol d'estadística fetes públiques aquest divendres, entre novembre i desembre del 2017, els preus es van enfilar dues dècimes. Al conjunt d'Espanya, els preus van escalar al llarg de l'any passat un 1,1%, una dècima menys de l'estimació inicial feta pel mateix INE a finals de desembre. Pel que fa a Catalunya, els carburants pugen (4,2%) però no tant com a principis d'any i destaca l'increment d'alguns aliments com els olis (9,7%) i les aigües, els refrescos i els sucs (9,2%), mentre d'altra banda els paquets turístics baixen de preu un 1,2%.

L'any 2016 va acabar amb la inflació més alta registrada a Catalunya des del juliol del 2013, però la tendència d'aquest 2017 ha estat diferent: L'any va començar amb una inflació anual del 3,1% tant al gener com al febrer –la més alta des del febrer del 2013- i ha acabat amb un increment interanual de preus força menor, de l'1,2%, al desembre. Aquesta darrera xifra és set dècimes inferior a la inflació anual de l'1,9% registrada tant al novembre com a l'octubre d'enguany. La inflació fa 17 mesos que es mantenen seguits en positiu a Catalunya.

Els carburants segueixen pujant de preu al desembre a Catalunya (un 4,2% interanual) però no tant com ho feien a principis d'any: al febrer van arribar a incrementar-se un 16,2%. L'electricitat, el gas i altres combustibles ascendeixen un 1,6% mentre el subministrament d'aigua i altres serveis baixen de preu, un 0,7%.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook


Enllaços recomanats: Premis cinema