El bon tancament del 2017 al mercat immobiliari, tot i l'increment de la incertesa registrat a l'última part de l'any, farà que el 2018 els preus en el sector tornin a créixer a cotes properes al 5% a Catalunya, que s'assoleixin les 550.000 operacions de compravenda i s'elevi la signatura de visats fins als 92.000, tot i que les xifres seran més moderades que les de 2017, segons es desprèn de la revista Situació Catalunya Espanya de BBVA Research.

L'augment estarà recolzat tant per la demanda domèstica com per l'estrangera. Les dades del mercat immobiliari conegudes fins al moment posen de manifest que el creixement al sector continua, encara que les dades de l'últim trimestre segurament mostraran una moderació del creixement.

Així, es preveu que la inversió en habitatge continuarà aportant al creixement del Producte Interior Brut (PIB) estatal i, a més, seguirà sent «un dels components que més creixement exhibirà el 2018».

En tot cas, la previsió és que el panorama polític seguirà estant molt present en l'evolució del mercat. Segons estableix el BBVA Research, la incertesa derivada dels esdeveniments polítics a Catalunya influirà en l'evolució del mercat. De fet, va recordar que la crisi catalana ha obligat a moderar les previsions de creixement de 2017 i ha condicionat les de 2018.

Per altra banda, va assegurar que la creació d'ocupació i la persistència d'un escenari de baixos tipus d'interès, juntament amb un major creixement de l'economia europea, que impulsarà «un bon to» de la demanda estrangera, auguren que hi haurà un bon futur per la indústria residencial l'any 2018.

No obstant això, la previsió és que el creixement del mercat residencial a Espanya seguirà mostrant «una elevada diversitat», ja que «les àrees més actives econòmicament i les més afavorides pel turisme seguiran mostrant una evolució marcadament positiva del mercat immobiliari el 2018, sobretot si continua augmentant la demanda de segona residència».

Pel que fa a les dades oficials de tancament de l'any 2017, l'informe puntualitza que es registrarà un creixement de les vendes del 12%, un augment que anirà acompanyat d'una revaloració de l'habitatge de mitjana del 2,5% i d'un important increment de la demanda de visats que fregarà el 24%.