L'agència de qualificació de risc Moody's ha alertat que la "tensió política continuada sobre Catalunya" limitarà l'activitat econòmica del principat i també del conjunt de l'estat espanyol. Segons l'informe anual de Moody's sobre Espanya, el PIB espanyol creixerà un 2,3% durant el 2018, en línia amb el que pronosticava el govern espanyol el passat mes d'octubre quan l'executiu va rebaixar la previsió de creixement per la situació política.

Moody's ha afirmat que tot i la desacceleració de l'augment del PIB en relació a 2017, Espanya se seguirà beneficiant de "l'impuls de la recuperació a la zona euro". En contraposició, l'agència de qualificació de risc cita el procés polític català com un dels impactes negatius -encara que "moderat"- per a l'economia, juntament amb l'alt nivell de deute de l'estat espanyol. D'altra banda, Moody's ha assegurat que una "ràpida resolució de l'actual crisi política" tindria implicacions beneficioses pel perfil creditici espanyol, que actualment té una qualificació de 'Baa2' amb perspectiva estable.

L'agència manté que la probabilitat que Catalunya s'independitzi és "baixa" però ha alertat que si la tensió es manté de forma prolongada amb "tensió severa" el PIB espanyol pot disminuir en termes acumulats al voltant del 2,5% fins a finals de 2019 amb una reducció del creixement de prop del 60%.