Els treballadors catalans van realitzar 35 milions d'hores extraordinàries durant l'any passat, xifra que equivaldria a la creació de més de 18.000 llocs de treball, i el 40% d'aquestes van ser sense remuneració ni compensació en el temps, segons un informe de CCOO de Catalunya.

El secretari de Treball i Economia de CCOO de Catalunya, Ricard Bellera, i la responsable de Mercat de Treball del sindicat i autora de l'estudi, Romina Garcia, van explicar que unes 73.000 persones van realitzar hores extres a Catalunya l'any passat -xifra que representa el 2,7% del total d'assalariats- i van alertar que gairebé la meitat d'elles les van fer sense cobrar-les. L'informe es basa en les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) del segon trimestre del 2017 -extrapolades a l'any complet- i també es fa una comparació amb el mateix període del 2008, a l'inici de la crisi.

Així, constata que el nombre de treballadors que declara realitzar hores extra s'ha reduït a la meitat en comparació amb el 2008, quan eren 159.000 persones, i també s'ha reduït el volum d'hores, encara que amb menor intensitat, la qual cosa suposa que cada treballador assumeix un nombre més gran d'hores extra: mentre que fa deu anys la mitjana setmanal era de set hores extra, el 2017 es va elevar a més de deu.

Els homes, majoria

La majoria de treballadors que fan hores extra són homes, amb contracte indefinit i jornada completa, del sector serveis i, concretament, de la categoria de tècnics i professionals científics i intel·lectuals, que inclou professions com enginyers, metges, advocats, científics i periodistes, entre moltes altres de nivell de qualificació mitjà-alt.

No obstant això, quan les hores extres no són remunerades, són les dones les més afectades (el 55%), mentre que en el cas de les hores pagades, el perfil majoritari és masculí (el 60%). En el cas de les hores extra no remunerades, la mitjana setmanal se situa en les 7,6 hores per persona -pràcticament igual que el 2008, quan era de 7,8- i en el de les remunerades se situa en 11,2 hores, molt superior a fa deu anys, quan era de 6,9.

Encara que el sector serveis és el que té més treballadors fent hores extraordinàries, la indústria és on el volum d'hores extra pagades és més elevat -més intensitat d'hores extres-, mentre que en el cas de les no retribuïdes, on es fan més hores és en els sector serveis -acumula el 78% del total de les hores extres no pagades.