L'Ibex-35 va tancar ahir amb una reculada de l'1,2%, la qual cosa va situar el selectiu en 9.640 punts després d'acumular un descens setmanal del 5,6%, el més gran des de la setmana del Brexit (-6,87%) després de la correcció experimentada per Wall Street.

El selectiu madrileny va registrat descensos superiors a l'1% en quatre de les cinc sessions de la setmana -en dues d'aquestes fins i tot al 2%-, per la qual cosa va predre més de 570 punts en la setmana i se situa en mínims de finals de febrer de 2017.

En aquest sentit, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, candidat a la Vicepresidència del Banc Central Europeu (BCE), va explicar dilluns que la correcció dels mercats podria atribuir-se a la valoració «excessiva» de determinats actius als Estats Units.

En aquesta línia, es pronuncia l'analista de XTB Joaquín Robles, qui considera que els inversors estan recollint beneficis davant la sensació de sobrevaloració de les accions nord-americanes. «L'Ibex-35 s'ha vist contagiat i no ha pogut frenar aquesta onada de vendes, que no es correspon amb l'evolució de les empreses que ho componen», afegeix.

Les majors caigudes de la jornada van correspondre a Endesa, que va cedir un 2,06%, Bankinter, que es va deixar un 2,01% i Iberdrola, que va perdre un 1,84%. La resta de valors bancaris també va experimentar caigudes significatives, que van aconseguir l'1,84% a Bankia, l'1,74% a Santander, l'1,71% a BBVA, l'1,68% a Sabadell i l'1,47% a CaixaBank.

IAG i Telefónica també van registrar baixades properes al 2%, mentre que les de Red Elèctrica, Mediaset i Repsol es van situar per sobre de l'1,5%. En total, 19 valors de l'índex de referència de la Borsa de Madrid van caure més d'un punt percentual.

En l'extrem oposat, Técnicas Reunidas va assolir revalorar-se un 1,37%, per davant de Meliá, que va pujar un 1,2%, i d'Acciona, que va avançar un 0,81%. Gas Natural, Acerinox i Siemens Gamesa també van tancar en verd.

La resta de places borsàries del Vell Continent va patir fortes caigudes, que van arribar a l'1,41% a París, a l'1,33% a Milà i a l'1,25% a Frankfurt. Londres, per la seva banda, va baixar un 1,09%.

Als mercats de deute, la rendibilitat exigida als bons espanyols a deu anys se situava en l'1,48%, amb la prima de risc al voltant dels 73 punts bàsics, mentre que l'euro cotitzava a la baixa enfront del dòlar i s'intercanviava per 1,2237 'bitllets verds', des dels 1,2262 dòlars de l'obertura.

El barril de Brent, per la seva banda, queia més d'un 2% i se situava entorn de 63,47 dòlars, mentre que el seu homòleg als Estats Units, el WTI, s'intercanviava per 59,8 dòlars.

Dependència dels Estats Units

En opinió de Robles, aquesta setmana es va poder comprovar la «gran dependència» que tenen els mercats europeus dels Estats Units, ja que les Borses del Vell Continent no van poder «abstreure's» de les caigudes del 10% des de màxims en Wall Street.

«És difícil explicar amb un únic factor els forts descensos en els índexs americans», argumenta l'analista, que atribueix la caiguda tant al transvasament de fons de renda variable a renda fixa, «tractant d'avançar-se a les properes pujades de tipus», com a una correcció des de màxims després des d'una pujada vertical de les Borses dels Estats Units durant els últims 14 mesos.

En relació amb l'Ibex-35, l'expert també veu «molt difícil» determinar on pot frenar-se el moviment a la baixa. «El proper nivell a vigilar són els 9.200 punts, als quals es podria arribar la setmana vinent si continuen les caigudes a Wall Street», va advertir Joaquín Robles.