Sanció exemplar per a la càrnia gironina Terfrisa. Inspecció de Treball l'ha multat amb prop de 800.000 euros per tenir falsos autònoms en plantilla. De fet, el departament li imposa una multa de 3.000 euros per a cada un dels 175 empleats que han comprovat que estaven en aquesta situació, i a més, hi aplica un recàrrec del 50% del total de la multa. Però aquesta pot ser que no sigui l'única sanció per a la companyia, ara sota el control del Grup Cañigueral, ja que Tresoreria de la Seguretat Social està estudiant si n'hi aplica una altra, pel temps que no han cotitzat els treballadors que tenien com a falsos autònoms.

El departament de Treball ha sancionat amb 800.000 euros l'empresa alt-empordanesa Terfrisa, per tenir més de la meitat dels treballadors com a falsos autònoms. En concret, 175 dels 269 empleats ho eren. Tot plegat arrenca amb una denúncia per part del sindicat UGT el passat mes de juliol, i que ha comportat diverses inspeccions a les instal·lacions que l'empresa tenia a Vilamalla. La responsable del sector d'alimentació de la UGT, Alícia Buil, considera que la multa és «modèlica» i va revelar que es personaran a la causa judicial oberta contra Terfrisa, per tal de «defensar els drets dels treballadors» que estaven com a falsos autònoms. De fet, la resta d'empleats (94) ara formen part de Grup Cañigueral, l'empresa que ha absorbit Terfrisa un cop va tancar.

La UGT, el sindicat que va interposar la denúncia, valora «molt positivament» la decisió de Treball no tant per la quantia econòmica que s'imposa «sinó pel què suposa». «El més important és que es reconeix que es tracta d'una contractació fraudulenta a través de les falses cooperatives», argumenta la responsable d'alimentació del sindicat, Alícia Buil.

Des de la UGT, però, lamenten que en aquest sector «hagin proliferat tant en els últims anys» les falses cooperatives, a través de les quals les empreses contracten treballadors que en realitat són falsos autònoms. En el cas de Terfrisa, 175 dels 269 empleats ho eren. A la pràctica, significa que el 65% de la plantilla no gaudia de drets laborals com vacances o agafar una baixa, malgrat que realitzava la mateixa feina que la majoria dels 94 restants.

Buil va remarcar que la sanció del departament té en compte el fet que siguin falses cooperatives i per tant, «pot arribar a treure la llicència per operar». «Per a nosaltres és important fer visible un problema que fa molt temps que li anem al darrere», va assenyalar.

Aquesta sanció podria no ser l'última per a Terfrisa, ja que la Seguretat Social està estudiant si també multa l'empresa pel temps que ha deixat de pagar les cotitzacions dels falsos autònoms. A banda, des del Departament també estan valorant la possibilitat de castigar les dues cooperatives vinculades a la companyia, a més de l'ETT Marlex.

En aquest últim cas, les sancions s'imposarien per haver contractat personal, que posteriorment formava part de Terfrisa, sense que hi hagués un motiu concret, com un increment de feina o de producció. «No pot ser que tinguis tants treballadors fora de plantilla», va reblar Buil.