L'empresa Espuña, amb origen a Olot, invertirà a la província de Terol 17 milions d'euros per a l'ampliació de la seva instal·lació d'Utrillas i en una nova planta en Mezquita de Jarque, amb la qual cosa espera crear al voltant de 70 llocs de treball. La indústria dedicada a l'elaboració i venda d'embotits i conserves càrnies anuncia la seva intenció d'ampliar les instal·lacions amb la finalitat de poder desenvolupar tres línies de filetejat, centralitzant tot el procés des d'aquest emplaçament.

L'empresa Espuña ampliarà les seves instal·lacions en Utrillas, adquirint una parcel·la annexa a la qual ja ocupen i realitzant una inversió superior als cinc milions en adquisició de la maquinària necessària. Aquest fet permetria la creació d'uns 30 llocs de treball, que se sumarien als més de 83 actuals.

Igualment, l'empresa continua amb la seva intenció de construir un assecador de pernils a Mezquita de Jarque, que ocuparia 40 persones. Encara que la inversió s'ha alentit per la crisi del porcí, el projecte s'ha reprès i segueix el seu curs. Tots dos projectes sumarien una inversió propera als 20 milions i crearà 70 noves ocupacions.

Així ho va anunciar a finals de gener durant la seva visita a la planta d'Utrillas el president de l'Executiu autonòmic, Javier Lambán, que va estar acompanyat del gerent de la companyia, Xavier Espuña i el conseller autonòmic de Desenvolupament Rural.

Espuña va explicar que en la planta d'Utrillas es plantegen «posar més línies de filetejat en marxa, amb una inversió de maquinària de poc més de cinc milions d'euros i 30 llocs de treball més».

Un projecte ambiciós

En el cas de la planta de Mezquita de Jarque, va assenyalar que es tracta d'un projecte «més ambiciós», que «ens agradaria fer tan ràpidament com poguéssim», realitzant primer la compra del terreny, cosa que podria passar en uns dos mesos. Allà es portaria terme el salat i assecatge de pernils, amb la creació d'uns 40 llocs de treball.

Aquesta planta podria exportar als Estats Units «perquè estarà homologada», igual que la d'Utrillas. D'aquesta última, va comentar que el 2005 van realitzar la primera inversió i «estem molt contents de la mà d'obra». Els empleats són «molt acurats, ordenats i compta amb totes les homologacions», a més de les auditories dels clients «aquesta és la planta d'Espuña que sempre treu la nota més alta».

També va considerar que han estat ben rebuts en aquesta zona i va apuntar que «Terol ens beneficia perquè té una imatge de bon pernil» i el seu objectiu és «contribuir al fet que tingui encara millor imatge».