Una multitudinària manifestació, amb la gran majoria d'assistents jubilats, va omplir de gom a gom el carrer Alcalá de Madrid, on es troba la seu del Ministeri d'Hisenda, per protestar contra l'«escassa» pujada de les pensions del 0,25% que s'ha pactat per aquest any.

Fins i tot abans de la convocatòria, que situava el començament de les protestes a les 11 hores, ja es podien veure centenars de manifestants a la mateixa Puerta del Sol. De fet, la densitat de manifestants va ser tal que el carrer Alcalá va quedar col·lapsat, entre altres coses per la multitud de paraigües i l'estretor de la via en obres.

Entre càntics de «lladres» i «Sí que es pot», els assistents es van congratular de l'èxit de la convocatòria malgrat la pluja i tots defensaven un discurs comú: «no hi ha dret a això després de tota una vida treballant». En la mateixa línia, van defensar que gràcies a les seves pensions no ha «esclatat la cosa» durant la crisi.

Així esva manifestar un taxista jubilat de 72 anys, que va afirmar que porta cotitzats 41 anys. «He estat pagant els últims 11 anys el màxim i d'això al final m'han quedat 1.181 euros», va lamentar.

«No és lògic que no ens paguin el que puja la vida», va criticar, per després assegurar que necessita aquesta pujada per ajudar les seves filles i defensava que ell no va votar el PP, sinó primer el PSOE i ara Podem.

Un company seu, un conserge jubilat de 76 anys, sí que va admetre haver votat el PP, encara que va assegurar que «mai més», ni en les properes municipals i autonòmiques de 2019 ni en les generals, va concretar.

Al voltant del migdia, coincidint amb un augment de la intensitat de la pluja, la concentració va anat decreixent i es va limitar a la porta del Ministeri, on un speaker va llançar consignes amb un megàfon. «Govern, lladre, ens roba la pensió», «No hi ha pa per a tant xoriço» o «Ni un pas enrere» van ser algunes d'elles.

Mitja hora després, mitjançant la mateixa megafonia, els convocants van donar per acabada la concentració i van fer una crida als assistents perquè assisteixin a una nova concentració davant del Congrés el 15 de març a les 11 hores.

Suport sindical i ple monogràfic

En la concentració va participar el secretari general de CCOO Madrid, Jaime Cedrún, que va considerar que l'assistència va ser «potentíssima» i va defensar que els pensionistes no poden perdre poder adquisitiu quan l'economia està creixent per sobre del tres per cent.

Així, Cedrún va demanar la derogació de la reforma de 2013 i del factor de sostenibilitat per deixar d'«amenaçar» i «fer por a la població». En la mateixa línia, va exigir que es deixi de crear incertesa al voltant de les futures pensions dels joves. «El que exigim és que es reuneixi el pacte de Toledo i es posin a debatre el futur del finançament de les pensions», va apuntar el secretari general de CCOO.

Per la seva banda, el secretari general d'UGT Madrid, Luis Miguel López Reillo, també va defensar la derogació de la reforma de 2013 i del factor de sostenibilitat i va qualificat de «nombrosíssima» l'assistència a la concentració.

Els grups parlamentaris del PSOE i d'Units Podem van sol·licitar que el debat monogràfic sobre les pensions que celebrarà el Congrés en les properes setmanes no es limiti a una discussió dels partits amb el president del Govern, Mariano Rajoy, sinó que inclogui també la votació de propostes de resolucions que serveixin per donar «resposta» a les demandes dels pensionistes que han tornat a sortir al carrer.