Les empreses participades pel capital privat van augmentar les seves vendes un 22,4% en el període 2005-2015 i van incrementar la seva ocupació un 30%, davant de la destrucció del 2,8% registrada en l'ocupació de les companyies no participades en el mateix període. Així es desprèn de l'informe «Impacte econòmic i social del capital privat en les operacions de middle market a Espanya», elaborat pel professor de la Universitat Complutense de Madrid José Martí i l'Associació Espanyola de capital, Creixement i Inversió (Ascri).

L'estudi destaca la important contribució del capital privat a la creació de valor a curt i llarg termini a les mitjanes i petites empreses, fins i tot en períodes de recessió o mínim creixement de l'economia espanyola.

Així, l'informe, que se centra en les 186 empreses que van rebre inversió (entre 10 i 100 milions d'euros) per part del capital privat per finançar el seu creixement i consolidació en el període 2005-2015, constata que les empreses que van tenir el suport del capital privat van crear llocs de treball a un ritme molt superior al de les altres companyies i de forma persistent.

A curt termini, fins a 3 anys després de la inversió, l'ocupació va créixer a una mitjana del 7,6% anual, davant del 2,3% anual del grup de control, mentre que a llarg termini, fins l'any 2015, es va elevar un 29,9% en les participades pel capital privat davant de la destrucció d'ocupació del grup de control a una taxa del 2,8%.

Així mateix, el volum de vendes a les companyies avalades pel capital privat va créixer a curt termini en 3.179,8 milions d'euros (+ 8% anual), el seu Ebitda en 294 milions (+ 7% anual) i els actius totals van augmentar en 4.460 milions, el que equival a un repunt del 7,2% anual, davant de les dades d'evolució de les firmes que no van comptar amb finançament procedent del capital privat: vendes (+0,8%), Ebitda (-6,4%) i els actius totals (-2,8%).

Fins al 2015, tot i incloure també anys de recessió, l'augment va ser superior en 10 vegades en les vendes i en gairebé 5 vegades en el cas dels actius totals a les companyies participades pel capital privat respecte el grup de control.

Creació de valor

Segons Ascri, el capital privat implica un suport a la gestió que contribueix a accelerar la creació de valor, esmorteir els efectes de les recessions a través de la inversió i recerca de nous mercats en els quals créixer.

El president de Ascri, Juan Luis Ramírez, va assenyalar que val la pena potenciar el capital privat «per l'efecte multiplicador que provoca a les empreses, especialment en un país com Espanya en què les pimes són tan petites que difícilment poden competir en els mercats globals».

El nombre d'operadors de capital privat registrats a Espanya ha passat de quantificar-se en 71 firmes l'any 2000 a les 258 entitats al tancament de 2017, i ha invertit en aquest període al voltant de 44.000 milions d'euros en més de 7.500 empreses. Al final del passat exercici, la cartera de participades pel sector estava composta per més de 2.760 empreses, el 92% de les quals són pimes, que donen feina a 400.000 persones.