Román Escolano (Saragossa, 1965) va prendre possessió el setembre de 2014 del seu càrrec com a vicepresident i membre del Comitè de direcció del Banc Europeu d'Inversions (BEI), en substitució de l'exministra socialista Magdalena Álvarez, que va dimitir després de la seva imputació definitiva en el cas dels ERO irregulars a Andalusia.

Fins llavors, Escolano exercia el càrrec de president de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) després del seu nomenament el gener de 2012, procedent de BBVA, on era director de relacions institucionals.

Des de 2000 fins a 2004 va ser director del departament d'Economia del Gabinet de José María Aznar. Prèviament va ser assessor del secretari d'Estat per a les Comunitats Europees, conseller de l'Oficina Comercial de l'Ambaixada d'Espanya a Tailàndia i assessor del ministre de Treball i Assumptes Socials.

A més, ha estat membre dels consells d'administració de Correus, FEVE i de l'ICEX. El nou ministre és economista i pertany al Cos de Tècnics Comercials i Economistes de l'Estat, amb el número u de la seva promoció. És llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat Autònoma de Madrid i ha realitzat un programa d'alta adreça d'empreses de l'IESE.