El preu mitjà legal dels cigarrets ha experimentat un creixement de gairebé el 70% entre 2009 i 2016 com a conseqüència de les successives alces fiscals, augmentant els diferencials de preu amb els mercats de proximitat i incentivant l'entrada d'altres formes de tràfic il·lícit. «En el tabac, les brusques pujades fiscals, que obliguen a pujades de preus de venda al públic, incentiven l'activitat il·legal de les màfies, ja que obtenen més guanys amb un producte que evadeix totalment els impostos», segons es recull en un informe de la Mesa del Tabac amb el títol «La importància del sector del tabac en l'economia espanyola».

En els anys de major apogeu del comerç il·lícit de cigarrets (2012-2014), el 8,8% del total del consum procedia de fonts il·legals, percentatge que s'ha reduït fins al 4,6% el 2016. En aquest sentit, segons la Mesa del Tabac, la recuperació econòmica en marxa, la relativa estabilitat dels preus del tabac i l'efectivitat del treball exercit per les forces i cossos de seguretat, així com les diferents iniciatives impulsades pel sector del tabac, han frenat la dinàmica d'expansió en els últims anys.

Això no ha evitat, però, que la venda legal de cigarrets hagi disminuït al voltant d'un 50% en aquest període, una dinàmica en la qual, segons l'informe, el comerç il·lícit, sens dubte, ha jugat un paper destacat. No obstant això, el comerç il·lícit de tabac no només se circumscriu als cigarrets, d'acord amb l'evolució dels decomisos de tabac de cargolar, de tabac cru i de les vendes legals d'aquestes tasques en aquests mateixos anys.

Així, el 2016, el nombre d'envasos confiscats de picadura ha augmentat un 426,6% respecte al 2015, des d'1,9 a 9,6 milions d'envasos, mentre que el consum legal de picada ha baixat un 14% entre 2014 i 2016.

Si es té en compte, a més, la possible substitució entre tasques des dels cigarrets a la picada a causa de les successives reformes impositives, agafa força, segons la Mesa del Tabac, la hipòtesi que l'extensió del comerç il·lícit de picada es troba en plena expansió.

«El principal risc que comporta aquesta dinàmica és el consum d'un producte que en molts casos prové de despulles (tabac rebutjat per la indústria per no complir els estàndards de qualitat exigits i la destinació legal del qual seria el seu ús com a fertilitzant) i les mescles no passen els controls de qualitat rutinaris», adverteix l'informe. El comerç il·lícit de tabac implica, a més, la total desprotecció del col·lectiu menor d'edat, que pot accedir al canal il·legal, sense oblidar l'evasió fiscal que això suposa. Gibraltar i Andorra són dues importants portes d'entrada de tabac de contraban, segons destaca l'informe.