Investigadors del Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN-CSIC) han conclòs que la política agrària comuna (PAC) aposta per una agricultura intensiva que entra en conflicte directe amb els objectius i mesures per a la conservació de la biodiversitat.

Els investigadors han arribat a aquesta conclusió en comprovar que les aus dels camps de cultiu també s'extingeixen en les zones protegides que integren la Xarxa Natura 2000, després de 15 anys fent el seguiment d'espècies amenaçades que habiten la península ibèrica.

«Les poblacions d'aus dels camps de cultiu de la Xarxa Natura 2000 s'estan extingint d'igual manera que en zones no protegides perquè la intensificació agrícola també afecta aquestes àrees que suposadament cal preservar», segons alerta l'investigador Carlos Palacín davant els resultats de la investigació que signa al costat de Juan Carlos Alonso al Journal of Nature Conservation.

Els dos investigadors de l'MNCNfa 15 anys que estan fent el seguiment d'espècies amenaçades en una Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i els resultats indiquen una greu disminució de les poblacions estudiades.

Anualment, els investigadors han registrat declivis del 7,5% en el sisó, Tetrax tetrax; de l'6,9% en l'esparver cendrós, Circus pygargus; del 6,1% a la ganga ortega, Pterocles orientalis; i l'1% en el pioc salvatge, Otis triga.

«Aquestes dades són especialment greus perquè es tracta d'espècies amenaçades a escala mundial les principals poblacions sobreviuen en els camps de cultiu mediterranis de la península ibèrica. De fet, és per aquestes espècies per les que la legislació de la Unió Europea protegeix aquestes àrees», apunta Juan Carlos Alonso.

«Extremadament amenaçada»

«Aquests resultats, que són extensibles a altres espècies d'àrees agrícoles, confirmen que la comunitat d'aus dels cultius mediterranis es troba extremadament amenaçada i qüestionen seriosament l'estratègia de protecció de la biodiversitat de la Unió Europea en aquestes àrees», continua.

Per pal·liar les conseqüències de la PAC, els investigadors proposen canviar l'actual model de gestió de les zones agrícoles protegides amb mesures com impedir la concentració parcel·lària, i la subsegüent intensificació, així com la implementació a llarg termini de pràctiques agrícoles sostenibles independents de les que subvenciona la PAC. «Si volem conservar aquests paisatges i la seva biodiversitat cal canviar el model, almenys en les zones que integren la Xarxa Natura 2000», conclou Palacín.