Milers de persones van desafiar la intensa pluja i la neu que va caure durant el matí a Madrid per exigir al Govern pensions dignes, la revaloració de les pensions segons l'IPC, la defensa del sistema públic de pensions i protestar per la «pujada de misèria» del 0,25% decretada pel Govern per a aquest any.

Mig milió de persones, segons estimacions dels sindicats, van participar en la manifestació convocada per la Taula Estatal pel Blindatge de les Pensions Públiques, de la qual forma part la Unió Sindical Obrera (USO) i a la qual es van unir CCOO i UGT.

En el transcurs de la manifestació, es van escoltar consignes com «ni la pluja ni el vent atura el moviment» o «més pensions i menys lladres», i es van llegir pancartes que advocaven per acabar amb el factor de sostenibilitat, per redistribuir la riquesa o que criticaven la pujada «de merda» de les pensions per a aquest any.

La manifestació es va desenvolupar des de la Porta del Sol al Museu Reina Sofia i va assistir-hi el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, els màxims dirigents de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, i diverses personalitats del món de la cultura, com Miguel Ríos, Antonio Muñoz Molina, Elvira Lindo, Ana Belén, Víctor Manuel i María Botto.

Durant la lectura del manifest, es va recalcar que «mai es poden privatitzar les pensions ni permetre que es perdi poder adquisitiu». De fet, per als organitzadors de la marxa és «necessari» que quedi clar que les pensions són «un dret fonamental».

El secretari general de CCOO, Unai Sordo, i el d'UGT, Pepe Álvarez, van advertir el Govern que si no canvia l'orientació de les seves polítiques econòmiques provocarà un «esclat social» a Espanya i van posar l'accent en el fet que no pot seguir allargant les mesures que va prendre en el període de crisi i evitant que el creixement econòmic es traslladi a la societat.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va criticar el Govern per «tractar de privatitzar» els guanys de la recuperació econòmica i li va exigir que garanteixi «unes bones pensions», una cosa que entén que hauria de ser «la principal tasca» del president de l'Executiu, Mariano Rajoy.

Segons Sánchez, el Govern ha «abandonat» els pensionistes apujant només un 0,25% les pensions, i va recalcar que els pensionistes són els qui «van construir» Espanya, mentre que el Govern és el que està «destruint» les seves pensions.

També es va poder veure el representant de Compromís al Congrés, el valencià Joan Baldoví, que va demanar reformar la Constitució perquè hi hagi pensions «dignes».

Protesta a Barcelona

També uns 30.000 pensionistes, segons la Guàrdia Urbana, es van manifestar a Barcelona en defensa del sistema públic de pensions i per alertar de la pèrdua de poder adquisitiu que han registrat aquestes retribucions des de l'any 2012, convocats pel col·lectiu Marea de Pensionistes.

En la mobilització es van escoltar veus en contra del Govern central del PP amb crits de «Rajoy et canvio la pensió», en al·lusió al president de l'Executiu central, Mariano Rajoy. També es van escoltar crits d'«Aquests lladres ens roben les pensions»; «Jubilats, obrers i estudiants units cap endavant»; «Manos arriba, esto es un atraco» i «El que feu amb les pensions ho pagareu a les eleccions».

L'organització va plantejar aquesta mobilització en prop de 100 ciutats espanyoles per criticar que les pensions no s'equiparessin amb l'Índex de Preus al Consum (IPC) i que des de 2013 s'hagin incrementat any rere any en tan sols el 0,25%.

Les manifestacions estaven convocades per diverses organitzacions i col·lectius socials. Totes les organitzacions convocants van cridar a participar en aquests actes de protesta, que donen continuïtat a les manifestacions que es van celebrar el passat 22 de febrer i que van tenir la seva màxima expressió a Madrid, on els jubilats i pensionistes que van sortir al carrer van arribar a tallar el trànsit davant de les portes del Congrés dels Diputats.

El president del Govern i del PP, Mariano Rajoy, va assegurar ahir que, mentre estigui en l'Executiu central, el sistema de pensions «es mantindrà, segur, i les pensions pujaran», encara que va deixar clar que «pujaran el que puguem». Això sí, va dir que farà «un gran esforç, però no poden pujar el que no puguem».

D'igual manera, va defensar les polítiques econòmiques dutes a terme pel PP i va assegurar que, si es mantenen, «podrem en el futur tenir unes pensions millors»; si no, «tornarem al mateix que ens va succeir en els últims anys», va postil·lar, deixant clar que «fer marxa enrere» és una cosa que no es pot permetre Espanya. «Seguirem fent les coses bé i gaudint del millor sistema de pensions», va defensar.