El sector immobiliari sembla haver donat per tancada la fosca etapa de la crisi. Però aquesta recuperació, que es plasma en el fort repunt de la compra d'habitatge, unida a l'escassetat de nous immobles i la febre pel lloguer, han generat tensions al mercat que ara el Govern pretén aplacar amb el seu Pla Estatal d´Habitatge.

La iniciativa s'articula a través d'unes ajudes al lloguer per finançar fins al 50% de les despeses dels menors de 35 anys i els majors de 65 amb rendes més baixes i de subvencions per a la compra d'habitatge en els municipis de menys de 5.000 habitants, amb l´objectiu d´evitar la seva despoblació. No obstant això, l'abast de la mesura serà limitat a les comarques gironines, on només un de cada cinc joves d´entre 20 i 34 anys resideix en municipis amb menys de 5.000 habitants.

El Pla Estatal d´Habitatge 2018-2021, aprovat en el consell de ministres del passat 9 de març, concedirà ajudes de fins a 10.800 euros per a l'adquisició d'habitatges en municipis amenaçats per la despoblació sempre que el seu preu d'adquisició no superi els 100.000 euros i quan l'import de l'ajuda no representi més d'una cinquena part del preu de compra de l´immoble.

La mesura podrà aplicar-se sobre els 187 municipis gironins que no arriben als 5.000 habitants, que representenun 84% del total (a comarques gironines n'hi ha 221), però que amb prou feines suposen una quarta part de la població. D'aquesta forma, només 182.721 dels més de 755.000 gironins tenen la seva residència en aquestes localitats on els joves són minoria: amb prou feines 27.000 dels seus veïns compten amb edats compreses entre els 20 i els 34 anys.

D'aquesta forma, només el 21,2% dels joves gironins podran aspirar a rebre les ajudes anunciades fa una setmana pel ministre de Foment, Íñigo de la Serna, encara que el ventall de possibles perceptors d´aquestes ajudes és una mica més ampli que en la resta de comunitats. Les particularitats de la geografia, amb nuclis poblacionals més petits i dispersos, provoquen que el percentatge de possibles beneficiaris sigui dos punts superior a l´11,8% que marca la mitjana estatal.

Una mesura desigual

La mesura no afectarà totes les comarques per igual. A la Garrotxa i la Cerdanya, que engloben, respectivament, 20 i 16 municipis de menys de 5.000 habitants, el percentatge arriba a ser del 95% dels muncipis de la comarca.

A més de la compra, el pla d´habitatge també inclou ajudes per al lloguer destinades a aquelles persones sense habitatge en propietat i les rendes anuals de les quals no superin els 22.365 euros. El seu import cobrirà fins al 40% del lloguer, un percentatge que s´eleva fins al 50% en el cas de persones menors de 35 anys i majors de 65 anys i fins al 100% per a persones en situació de desnonament. Les ajudes s´aplicaran a aquests col-lectius sempre que el lloguer sigui inferior als 600 euros mensuals (ampliables fins als 900 euros en aquelles ciutats amb immobles més cars) i entraran en vigor amb efecte retroactiu des de l´1 de gener.

El pla, dotat amb 1.443 milions sense aplicar la part autonòmica, subvencionarà la promoció d´habitatges destinats per al lloguer, amb l´objectiu d´elevar la seva oferta i frenar l´escalada de preus i inclou ajudes de fins al 40% per a la rehabilitació d´habitatges construïts abans de 1996 (abans només s´aplicava per als anteriors a 1981).