Un 28% dels aturats espanyols d'entre 20 i 34 anys està preparat per sortir de la Unió Europea amb l'objectiu de buscar feina, un percentatge que és idèntic al registrat en el cas de Finlàndia i només es veu superat per l'existent a Suècia (34%), segons les dades que han estat publicades aquesta setmana per l'oficina d'estadística europea Eurostat. A Espanya, un 36% dels joves que es troben a l'atur no estan preparats per canviar de país amb la intenció d'aconseguir una feina, el tercer percentatge més baix del bloc comunitari. En aquest sentit, només s'observen percentatges menors a Portugal (29%) i Suècia (34%).

En concret, un 21% dels aturats joves espanyols estarien disposats a desplaçar-se dins de l'Estat per trobar feina, un 15% estan preparats per traslladar-se a un altre país de la Unió Europea i un 28% es plantegen fer-ho fora del bloc comunitari.

En el conjunt de la UE, el 50% dels desocupats entre 20 i 34 anys són reticents a canviar el seu lloc de residència per aconseguir una feina. El 21% estarien disposats a canviar de ciutat dins del seu propi país, un altre 21% estan preparats per desplaçar-se a un altre soci comunitari i un 17% sortirien del bloc comunitari.

Els països en els quals els joves aturats estan més preparats per canviar de ciutat dins del seu país per buscar feina són Romania i Alemanya (37%) i la República Txeca i Irlanda (35%). No obstant això, els més disposats a desplaçar-se a un altre Estat membre són els joves estonians i croats (26%) i eslovens (25%).

Per contra, els països que van superar els dos terços de desocupats joves que no estan preparats per anar a un altre país a buscar feina són Malta (73%), Països Baixos (69%) i Xipre (68%). En un total de 17 socis comunitaris, més de la meitat dels ciutadans amb entre 20 i 34 anys no estan disposats a canviar de país per buscar un lloc de treball.

La formació, important

Segons les dades d'Eurostat, el nivell de formació juga un paper important en aquest assumpte, ja que aquells joves amb un alt nivell d'educació tenen més disposició a desplaçar-se (un 23% de mitjana dins del mateix país i un 16% dins de la Unió Europea) que els que compten amb una formació mitjana (20% i 11%, respectivament) i baixa (21% i 10%, respectivament).

No obstant això, un 90% dels empleats joves en el bloc comunitari no van necessitar fer un canvi de residència per trobar la seva feina actual, mentre que el percentatge d'aquells que efectivament es van desplaçar a un altre país de la UE va ser de l'1%, així com el 8% va canviar la seva residència dins del seu país.