El nombre d'aturats per cada oferta de feina ha passat de 80 a 45 entre el tercer trimestre del 2015 i el mateix període de 2017, segons un informe d'Asempleo, que atribueix el descens a l'augment en un 33% del volum de vacants i a la retallada de la desocupació en un 23% durant aquest període.

La patronal d'agències privades d'ocupació destaca que malgrat aquesta millora, la comparativa amb la resta d'Europa segueix situant Espanya «molt lluny» de les millors dades. Així, a més de duplicar la taxa d'atur mitjana de la UE, el nombre d'aturats per cada vacant de feina a Espanya quadruplica la mitjana comunitària (9,6 persones de mitjana a la UE i 45,2 persones a Espanya).

Per sectors econòmics, construcció, hostaleria i transport i emmagatzematge són els que més aturats concentren per cada vacant (100, 43 i 32 persones aturades per lloc, respectivament), fet que podria ser degut, segons Asempleo, a l'«efecte crida» sobre els desocupats que ha pogut exercir el fet de ser els sectors que més ocupació creen.

Segons aquest informe, el País Basc, Catalunya, Madrid i Navarra són les comunitats autònomes que compten amb una millor ràtio de desocupats per vacant. A la banda oposada se situen Andalusia, Extremadura i Canàries. Asempleo va advocar per perseverar en el disseny i desenvolupament de polítiques actives d'ocupació que millorin l'ocupabilitat dels aturats, així com per establir polítiques que afavoreixin la flexibilitat del mercat de treball.