ACS i Atlantia han tancat el disseny del finançament de la seva OPA conjunta per Abertis, que s'ha d'instrumentar a través d'un préstec sindicat amb una trentena de bancs per import d'uns 10.000 milions d'euros. Es tracta d'un dels majors crèdits corporatius que se subscriuran a la història, després dels que cadascuna de les empreses havia pactat unilateralment a la «batalla» que tenien oberta pel grup de concessions.

Després de deixar de banda aquesta licitació i acordar fer-se junts amb Abertis, el grup que presideix Florentino Pérez i la companyia controlada per la família Benetton han reestructurat i unificat també el finançament de l'operació.

ACS i Atlantia han volgut que participin en la nova estructura financera tots els bancs que ja els donaven suport en la «guerra» de opes. Per això, el préstec de l'oferta conjunta tindrà així una concurrència d'unes trenta entitats entre les quals hi ha quatre bancs espanyols: Santander, Bankia, BBVA i CaixaBank.

El contracte de finançament el subscriurà la societat conjunta que Atlantia, ACS i Hochtief constituiran per gestionar Abertis una vegada que es facin amb el 100% d'aquesta firma d'autopistes a través de l'OPA i l'excloguin de la Borsa. Els dos grups ja han acordat aportar capital per entre 7.000 i 8.000 milions d'euros a aquesta societat, de manera que requerirà l'esmentat finançament addicional de 10.000 milions d'euros per a emprendre la compra d'Abertis, atès que l'operació està estimada en 18.181 milions. ACS i Atlantia ofereixen 18,36 euros per cada acció del grup de concessions, import que pagaran íntegrament en efectiu.

Pel que fa al préstec de 10.000 milions que demanaran als bancs, s'estructurarà en dos trams. Un d'ells, d'uns 7.000 milions, se signarà a curt termini, i un segon de 3.000 milions, amb venciment a llarg termini.

ACS i Atlantia preveuen pagar el primer dels trams del crèdit acudint al mercat de capitals amb emissions de bons i també amb els recursos que s'obtinguin de vendre d'actius. Aquest és el cas dels 1.489 milions d'euros que aconseguiran amb la venda del 29,9% de Cellnex, filial d'antenes de telefonia mòbil d'Abertis. Atlantia ja ha acceptat l'opció de compra que se li va donar en l'acord per a fer-se amb aquesta participació, que, tot i això, immediatament després vendrà a la família Benetton. Així mateix, la venda a REE de la participació de control de 57,05% que Abertis té en l'operador de satèl·lits Hispasat reportarà uns altres 656 milions d'euros.