El nombre de persones inscrites a les oficines del Servei d'Ocupació en el mes de març s'ha situat en 38.820 persones, cosa que suposa 2.581 aturats menys que en el mes de febrer, un 6,23% menys, una caiguda més intensa que la registrada en l'estat espanyol, que aquest mes de març ha vist com la desocupació ha disminuït l'1,37%, segons les dades publicades pel Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social.

La disminució de l'atur ha estat condicionada per la contractació laboral per fer front a la campanya de Setmana Santa. Amb aquesta disminució mensual de l'atur, Girona és la segona demarcació de Catalunya amb la reducció més gran en termes absoluts, per darrere de Tarragona però per davant de Barcelona (1.296). En relació amb el març de l'any passat, Girona va reduir el nombre d'aturats en 3.740 persones, el 8,79% menys. Girona encadena 56 mesos de caigudes interanuals de l'atur, des de l'agost del 2013.

Pel que fa al número de contractes, a les comarques gironines es van signar 24.072 contractes, uns 5.693 més que el mes anterior, el que signfica un 30,98% més. Respecte al març de passat es van signar 966 contractes més, el que significa un 4,18% d'increment.

Més caiguda que a Espanya

Pel que fa a Catalunya, el nombre de persones inscrites al Servei d'Ocupació de Catalunya en el mes de març s'ha situat en 411.461 persones, cosa que suposa 6.720 aturats menys que en el mes de febrer, l'1,61% menys, una caiguda més intensa que la registrada en l'estat espanyol, que aquest mes de març ha vist com la desocupació ha disminuït l'1,37%, unes dues dècimes per sota de Catalunya, segons les dades publicades pel Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social.

La disminució de l'atur a Catalunya aquest mes de març suposa el major descens en un mes de març dels últims dos anys. Catalunya encadena 57 mesos de caigudes interanuals de l'atur, des del juliol del 2013. En aquest mes de març, Catalunya és la segona autonomia amb el descens més gran de l'atur de l'Estat.

Menys prestacions d'atur

El mes de febrer de 2018 es va tancar amb 249.717 persones aturades a Catalunya que rebien algun tipus de prestació per atur. La reducció interanual es produeix en subsidis (-13.029 persones i un -11,6%) i en persones perceptores de la Renda Activa d'Inserció (-5.462 persones i un -23,1%). Per contra, ha incrementat el nombre de persones beneficiàries de prestacions contributives en un 1,5% i 1.944 persones i en un 205,8% el nombre de persones participants del Programa d'Activació per l'Ocupació, que en xifres absolutes es tradueix en 2.811 persones més.

En relació al mes anterior, es constata una reducció de 6.419 prestacions contributives (-4,8%), una caiguda de 2.001 subsidis (-2%), 449 persones beneficiàries de la RAI (2,4% menys) i 82 persones participants del Programa d'Activació de l'Ocupació (1,9% menys).

Per al sindicat Comissions Obreres, "és preocupant el fort pes que tenen les prestacions assistencials en el sistema de protecció per atur, evidenciant el baix nivell de qualitat i cobertura".

Foment del Treball considera que les dades de l'atur registrat corresponents al mes de març són positives tant per la reducció del nombre de desocupats com pel substancial augment de l'afiliació, si bé en gran part és conseqüència de la coincidència de les festivitats de Setmana Santa al mes de març afectant les contractacions fonamentalment al sector serveis.

Des de Foment del Treball s'insisteix a instar els responsables polítics a la constitució d'un Govern a Catalunya i a la generació d'un clima d'estabilitat i diàleg institucional que contribueixi a la creació d'ocupació i afavoreixi les inversions a Catalunya.