El nombre de concursos de creditors iniciats per les empreses radicades a Catalunya durant els tres primers mesos de l'any va augmentar un 36% en relació al mateix període de fa un any, fins a suposar més del 26% del total dels casos registrats en el conjunt d'Espanya, segons un estudi realitzat per Informa, companyia filial de Cesce.

Aquesta regió, amb 317 nous concursos, va ser la que més va incrementar el nombre d'incidències presentades per les empreses entre gener i març, en registrar 84 processos més que fa un any.

Durant aquest mateix període, en el conjunt d'Espanya es van comptabilitzar 1.204 concursos, un nombre similar al registrat en el primer trimestre de fa un any, per la qual cosa el creixement va ser nul.

En termes relatius, Navarra, on es va doblar el nombre de concursos, va liderar l'augment d'incidències, passant de les sis del passat any a les dotze d'aquest exercici, seguit de l'increment de Catalunya.

Castella-la Manxa, amb 41 concursos, un 20,6% més; Aragó, amb 39 nous casos, un 18% més; Astúries, amb 36 incidències, un 16% més, i la Comunitat Valenciana, amb 194 nous concursos, un 2% més que fa un any, van ser les altres regions on van créixer.

Per contra, Múrcia va liderar les retallades, amb 23 nous casos, un 56% menys, seguida de les Illes Balears, amb 19 incidències, un 42% menys, o Galícia, amb 47 concursos, un 31% menys.

A Madrid, amb 182 nous concursos, el descens va ser del 6%.

Les societats concursades durant els tres primers mesos de l'any sumaven 7.488 empleats i una facturació conjunta de més de 1.600 milions d'euros.

Respecte a les dades de març, el nombre de concursos registrats en el conjunt del país es va reduir un 16%, fins a 365. No obstant això, a Catalunya i Aragó l'augment va ser del 20% i 183%, respectivament, les úniques comunitats on van augmentar al març.

Les microempreses van suposar el 85% dels concursos presentats per les societats espanyoles al març, seguides de les petites, que van concentrar el 13% de les incidències, de les mitjanes, que van copar el 2%, i del 0,27% que van representar les grans empreses.

La construcció, sector líder

El sector de la construcció va liderar el nombre de concursos registrats al març, amb 99 nous casos, seguit del comerç, amb 98 noves incidències.

Finalment, les dissolucions es van reduir un 17% durant el tercer mes de l'any, fins a 2.162 empreses, mentre que durant els tres primers mesos de l'any van descendir un 3%, fins a 9.508 societats.

Les empreses afectades per dissolucions ocupaven a 33.873 persones i la seva xifra de negoci era de 5.900 milions d'euros, un 24% superior a la del passat any.