El Museu del Suro acollirà la setmana que ve, dijous i divendres 12 i 13 d0'abril, la Segona Trobada Trobada Cap Roig d'Economia i Reptes Socials, que porta per títol «Perquè ningú es quedi pel camí».

Guiades per la inquietud expressada en aquesta frase, les sessions de debat de les dues jornades de la Trobada buscaran les fórmules possibles sobre com aconseguir, en la transició cap a una societat més oberta, més competitiva, més connectada i més tecnològica, que es garanteixi una veritable igualtat d'oportunitats i els mínims nivells de benestar per als col·lectius més amenaçats.

Els ponents debatran al voltant de qüestions fonamentals com què s'entén per una societat justa, quines fórmules existeixen per instaurar-la, i si el salari mínim i la renda bàsica universal ho són.

Per a Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària La Caixa, la temàtica triada per a aquesta Trobada es correspon plenament amb el valor de compromís social de l'entitat, i amb la certesa que «la fórmula per construir una societat millor és intensificar aquest compromís amb els qui més ens necessiten, amb aquells membres de la societat que tenen menys oportunitats».

Les sessions comptaran amb experts de gran prestigi com, entre d'altres, el filòsof i periodista Josep Ramoneda, la científica i catedràtica de la Universitat Pompeu Fabra Cristina Pujades, el professor emèrit del Departament d'Economia de l'IESE Alfredo Pastor, el director acadèmic de l'Observatori dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, ODS, Àngel Castiñeira, els economistes Miquel Puig i Modest Guinjoan, el corresponsal de New York Times, Raphael Minder, la sociòloga de la Universitat de Girona Cristina Sánchez Miret i els científics Lluís Torner, director de l'Institut de Ciències Fotòniques, i la biòloga Montserrat Vendrell, del fons de ciències de la vida Alta Life Sciences.

La Trobada i l'espai de Cap Roig s'obren a reflexionar i dialogar sobre les inquietuds socials. I això en el marc d'una de les prioritats programàtiques del Pla Estratègic de la Fundació Bancària «la Caixa» 2016 - 2019: situar a l'entitat com a un centre de diàleg i debat. Per fer-ho possible s'han iniciat les obres per dotar l'espai d'un auditori i de sales de reunió.

La primera edició de la Trobada, que va tenir lloc l'any passat al mateix Museu del Suro de Palafrugell, va portar per títol «El treball en temps de globalització i revolució tecnològica», i va situar aquestes jornades com a un punt de referència en el camp del pensament, com ja ho és a Barcelona el Palau Macaya de l'Obra Social «la Caixa".

Els debats de l'any passat, i les posicions dels experts, van propiciar l'èxit de la convocatòria i el contingut d'aquesta segona edició, que s'espera que consolidi i aprofundeixi el ressò aconseguit en la primera.

Els debats de la primera edició van refermar el sentit amb què s'havia realitzat la convocatòria: les possibilitats de millora per a la nostra societat són molt grans i engrescadores, però si les dinàmiques de globalització i de revolució tecnològica no són conduïdes amb encert, bona part de les nostres societats occidentals pot veure molt malmès el seu benestar.

Aquesta inquietud, i la voluntat d'aprofundir en els instruments i les polítiques per garantir la igualtat d'oportunitats i els mínims nivells de benestar als col·lectius amenaçats, orienta la segona edició de la Trobada.