L'agència de qualificació creditícia S&P ha revisat a l'alça els ràtings de deute a llarg termini dels principals bancs espanyols, després d'elevar el d'Espanya un graó el passat 23 de març, fins a 'A-' amb perspectiva positiva. S&P va destacar que els perfils de finançament dels bancs espanyols estan «molt més equilibrats», els seus costos de finançament es troben en mínims històrics i s'ha restablit el seu accés als mercats de deute extern. Així, va assenyalar que els riscos de crèdit de les entitats bancàries espanyoles han disminuït.

L'agència va indicar que, si bé els bancs es beneficiaran d'una situació macroeconòmica favorable, encara han d'aconseguir accelerar la reducció del seu alt 'estoc' d'actius problemàtics improductius, així com una major rendibilitat. En aquesta línia, va apuntar que el sector encara ha de retallar els seus alts nivells d'endeutament amb el BCE i preveu que seguirà sent estructuralment més depenent del finançament extern que els seus homòlegs europeus.

En concret, ha elevat la qualificació de Banc Santander de 'A-' a 'A', amb perspectiva estable, i la de Banc Popular de 'BBB+' a 'A-', amb perspectiva positiva, per la qual cosa la qualificació de Popular podria elevar-se en els propers 12-24 mesos segons progressa el procés d'integració de l'entitat.

Així mateix, el ràting de deute a llarg termini de BBVA ha millorat des de 'BBB+' fins a 'A-', i la perspectiva ha passat de positiva a estable. L'entitat no se situava en la categoria 'A' de S&P des de principis de 2012, i ja són quatre de les cinc principals agències les que assignen una qualificació d'aquesta categoria al banc.

S&P ha elevat el ràting a llarg termini de CaixaBank des de 'BBB' fins a 'BBB+', el ràting de deute a llarg termini de Bankia, que passa de 'BBB-' a 'BBB', i el de Bankinter des de 'BBB' fins a 'BBB+', amb perspectiva estable, i el de Banc Sabadell, que passa de 'BBB-' a 'BBB', amb perspectiva estable. També ha elevat el ràting d'Abanca des de 'BB-' fins a 'BB', i ha confirmat els ràtings 'BBB' amb perspectiva positiva de Cecabank i Kutxabank.