La Corporació Alimentària de Guissona, bonÀrea, va tancar el 2017 amb una facturació de 1.674 milions d'euros, amb un augment del 8,5% respecte al 2016. El resultat net de tota aquesta facturació és de 54,81 milions, un 16% superior i el cash flow net de 92,21 milions, un 9,6% més que l'exercici anterior.

El grup ha fet 55 milions d'euros d'inversió durant l'any passat, un 19% més que al 2016, amb millores al centre alimentari de Guissona (Segarra) i també amb l'obertura de 19 nous supermercats bonÀrea i l'ampliació o trasllat de 21, arribant fins als 468 establiments a finals d'any. També s'han generat 404 nous llocs de treball amb una plantilla que arriba als 4.86 treballadors directes i subcontractats.

Cal destacar que l'any passat el grup va signar el conveni de col·laboració amb la Diputació General d'Aragó per iniciar al municipi d'Épila (Saragossa) un nou gran centre alimentari que serà una rèplica del de 'La Closa' que hi ha actualment a Guissona.

La Corporació assenyala que les xifres rècords del darrer exercici estan motivades, principalment, per les millores dels processos productius i logístics al centre alimentari de Guissona, així com també per les ampliacions i les noves botigues bonÀrea.

El grup també ha augmentat les referències de productes elaborats i alimentaris que es venen als seus establiments. Aquestes actuacions ''han contribuït a l'obtenció de menys costos i millores de qualitat, que han permès oferir millors preus i major qualitat als clients''. També s'han incrementat les vendes al Food Service, exportació i la venda online.

Les vendes a les botigues bonÀrea han suposat 769 milions d'euros, un 10% més que l'any anterior, amb un augment en quilograms del 9,5%, principalment de productes elaborats, productes secs, fruites i verdures, i làctics.

A finals d'any, hi havia 468 establiments bonÀrea, 267 supers bonÀrea i 171 botigues bonÀrea repartits entre Catalunya, Aragó, Castelló, Madrid, Guadalajara, Andorra, Navarra i la Rioja.

Als altres canals de distribució, com majoristes, Cash&Carry, Horeca i exportació, s'ha arribat als 210 milions d'euros, amb un increment del 17% respecte a l'any anterior. Pel que fa als pinsos, s'han repetit les mateixes xifres que l'any anterior. La producció anual a les 10 fàbriques de pinsos se situa en 1,28 milions de tones de pinso i les vendes en 342 milions d'euros.

D'altra banda, pel que fa a l'enginyeria i l'energia, aquesta activitat ha arribat als 289 milions d'euros, amb un creixement del 12%. Destaca especialment les vendes a la xarxa de 51 benzineres bonÀrea, que un any més han continuat sent de les més econòmiques de l'estat espanyol i han arribat a un volum de carburants venuts de 311 milions de litres, un 3% més que al 2016.

Respecte a la sanitat animal i als serveis agropecuaris, les vendes, de 22 milions d'euros, han estat similars al 2016 però amb increments en la comercialització de fruits secs, adobs i llavors.

En el capítol d'inversions també cal destacar que en el canal online s'han instal·lat 3 nous Box online, a Agramunt, Montblanc i Torrelles de Llobregat. Es tracta d'un sistema de consignes refrigerades que permet recollir directament amb el vehicle la compra que s'ha realitzat per internet. L'any es va tancar amb 19 Box online operatives. Així mateix, s'han inaugurat 4 noves gasolineres, a Deltebre, Torrelles de Llobregat, Sant Cugat de Sesgarrigues i Osca.

Actualment a tot el conjunt d'empreses que conformen bonÀrea Agrupa hi treballen 5.241 persones. A aquestes cal afegir-hi tot el conjunt d'agricultors i ramaders, més de 4.000 en total, que contribueixen a realitzar la primera part del cicle productiu complet, així com uns altres 1.900 dependents a les botigues bonÀrea franquiciades.

Increment de l'11% a la cooperativa

Les vendes a bonÀrea Cooperativa han estat de 289 milions d'euros, amb un increment de l'11%, deriven principalment de la ramaderia i aus criades en explotacions ramaderes dels seus socis, que venen directament a bonÀrea Corporació per a la seva transformació posterior i comercialització.

El resultat net de 4,9 milions d'euros representa un creixement del 3,3% i la generació de recursos - cash flow - ha arribat als 5,9 milions d'euros, un 6,6% més que al 2016. La plantilla se situa en 181 treballadors i les inversions anuals s'han situat en els 900.000 euros.

Les produccions avícoles i ramaderes dels socis, que són la base del cicle productiu complet que realitza el grup empresarial, han estat de 35 milions de pollastres, 1,7 milions de pavons, 3 milions de perdius, 38 milions de dotzenes d'ous de consum 749 mil porcs d'engreix i 54 mil vedells