En el terreny economicofinancer, l'any passat va acabar amb emocions fortes. La Reserva Federal (Fed) nord-americana va anunciar una pujada dels tipus d'interès a mitjans de desembre que els va deixar en una forquilla d'entre l'1,25% i l'1,50%. Aquesta va ser l'última decisió important de Janet Yellen com a presidenta de la institució, en la que va ser la seva cinquena pujada de tipus des que es va posar al capdavant del banc central americà. Des del dia 3 de febrer ha assumit les seves funcions Jerome Powell, del qual s'espera que mantingui una línia continuista.

La Fed va tancar l'any endurint una mica més la seva política monetària, cosa que ve fent des de desembre de 2015, una vegada que els núvols de la crisi van estar totalment dissipats. Amb un mercat laboral fort (la taxa atur està en el 4,1%) i una inflació que frega l'objectiu del 2%, sembla lògic que estigui normalitzant la política monetària. En les seves previsions de final d'any, la institució ha indicat que espera millores a l'economia nord-americana el 2018, el que pot donar lloc fins a quatre noves pujades de tipus durant l'any. Aquesta nova pujada de tipus tindrà conseqüències a casa nostra.

En resum, una pujada de tipus suposa un encariment dels diners. Tant per a particulars com per a empreses, els crèdits s'encareixen quan s'apugen els tipus d'interès, i al revés quan baixen -per això a Europa estan tan baixos, perquè la gent pugui accedir al crèdit-. Aquesta mesura té un impacte directe en les hipoteques. Igualment, provoca un alentiment del consum, sobretot el lligat a interessos, ja que aquests són més alts. El petroli també podria encarir-se, ja que cotitza en dòlars, igual que altres matèries primeres.

Encara que hi ha alguns factors que estan empenyent l'euro a pujar davant del dòlar, els llibres de macroeconomia ens diuen que una pujada de tipus va acompanyada d'una revaloració de la moneda. Això és així perquè si pugen els tipus d'interès oficials també ho hauria de fer la rendibilitat que ofereixen els actius de renda fixa com els bons del tresor nord-americà.