El nombre d'empreses que es van constituir a Catalunya en el primer trimestre es va situar en 5.222 noves societats, el 10,7% menys que les registrades en el mateix període del 2017, segons dades publicades pel Col·legi de registradors de la Propietat, Mercantils i Béns Immobles de l'estat espanyol. En el conjunt de l'estat espanyol també s'ha observat un descens en la constitució d'empreses i en el període estudiat s'han constituït un total de 27.639 societats, el 3% menys que el primer trimestre de l'any passat.

L'estadística mercantil del Col·legi de Registradors indica que en l'últim any a l'estat espanyol, del primer trimestre del 2017 fins el mes de març del 2018, s'han creat 94.156 empreses, un 6,9% menys que el mateix període entre el 2016 i el 2017.

El Col·legi de Registradors destaca que la creació d'empreses continua mantenint una tendència a la baixa i la xifra de constitució de societats se situa ''clarament'' per sota de la línia de les 100.000 empreses.

Catalunya és el quart territori autonòmic on més cau la constitució de les empreses, en termes percentuals, per darrere La Rioja on el retrocés és del 14,9%, Múrcia el -13,7% i Canàries el -12,1%.

La Comunitat de Madrid, amb la constitució de 6.069 empreses, el 7,4% més, és el segon territori de l'Estat on més creix la creació d'empreses, per rere de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla amb un creixement del 20,3%.

L'estadística del Col·legi de Registradors fa referència també als trasllats d'empreses d'una comunitat a un altre. Catalunya va registrar en el primer trimestre 1.350 trasllats, la xifra més alta de l'Estat, seguit de la Comunitat de Madrid amb 313 trasllats declarats.

Saldo comparat amb Madrid

En l'estadística es destaca el saldo d'entrades i sortides d'empreses a Catalunya i s'afirma que el primer trimestre el saldo va ser negatiu amb 1.254 empreses, mentre que la Comunitat de Madrid presentava un saldo en positiu de 771 societats. Els registradors també indiquen que les comunitats pròximes a las geografia catalana com Aragó, les Illes Balears i València van registrar saldos positius de 99 societats, 64 i 164, respectivament.

Finalment, els Registradors també fan referència a les declaracions de concursos de creditors, l'antiga suspensió de pagaments. En el primer trimestre, Catalunya va presentar 204 expedients, cosa que suposa el 7,9% més que el mateix període del 2017. En el conjunt de l'estat espanyol els expedients de concurs de creditors va caure el 4,2%.