El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno investiga CaixaBank com a persona jurídica per un delicte de blanqueig de capitals, en atribuir a deu de les seves sucursals pròximes al polígon Cobo Calleja, a Fuenlabrada, a Madrid, haver ajudat suposadament trames xineses com Emperador i Snake a rentar diners.

En un acte, el magistrat explica que els directors de les sucursals implicats van permetre l'ús de testaferros i activitats econòmiques no justificades amb repetició d'un patró falsari d'ingressos en efectiu per eludir Hisenda i sense controlar els clients.

Fonts de CaixaBank van negar qualsevol mena de col·laboració en aquest suposat rentat de diners i han defensat que a l'entitat existeix una cultura del compliment normatiu amb empleats formats que tenen l'obligació de seguir les normes antiblanqueig.

El jutge basa la seva investigació en sengles informes de la UCO i el Sepblac, que descriuen «una reticent falta de control i de reacció apropiada» per part de l'òrgan antiblanqueig de CaixaBank.

El magistrat sospita que els directius i empleats de les sucursals investigades «eren coneixedors dels saldos diaris que es transferien» i de la maniobra que permetia mantenir «ocultes» les operacions per evitar-ne el seguiment.

A banda, Moreno afirma que des de 2013 s'havien posat de manifest greus errors del sistema de control per a la prevenció de blanqueig de capitals que eren coneguts per tot el personal directiu de CaixaBank i, en especial, «pel que va ser responsable del compliment normatiu durant el temps en què es van produir els fets».

D'altra banda, la interlocutòria recull les conclusions d'un informe de la Comissió de Prevenció de Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries (SEPBLAC) que destaca que entre els anys 2013 i 2015, 193 clients de CaixaBank (76 persones físiques i 117 societats limitades) van fer transferències per valor de 99,1 milions d'euros a la Xina i Hong Kong. Malgrat rebre requeriments d'informació judicials sobre 165 dels 193 clients, les sucursals no haurien realitzat exàmens especials per aclarir la legalitat de les operacions.

El jutge veu indicis que CaixaBank, tot i tenir les eines necessàries per prevenir-ho, hauria permès operar persones de nacionalitat xinesa sospitoses d'estar implicades en investigacions per blanqueig i frau. A més, de no haver establert comunicació amb l'òrgan de prevenció SEPBLAC. Així doncs, el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 2 de l'Audiència Nacional de Madrid cita l'entitat el proper 26 d'abril a dos quarts d'11 perquè designi advocat i procurador.