A l'hora de fer la declaració de la renda és important revisar els plans de pensions ja que són un dels productes financers que ens ajuden a rebaixar la nostra declaració. L'any 2015 va portar importants canvis fiscals, sobretot, en l'àmbit dels plans de pensions, que repassem a continuació.

- Després de la reforma fiscal, l'import màxim de deducció va baixar dels 10.000 euros als 8.000 euros. El contribuent pot deduir sobre un màxim de 8.000 euros i el 30% de la suma dels ingressos del treball i activitats econòmiques, independentment de l'edat del partícip.

- Es manté en 2.500 euros el límit màxim d'aportació a favor del cònjuge, sempre que aquest tingui ingressos de treball i d'activitats econòmiques inferiors a 8.000 euros anuals.

- A més, es manté la possibilitat de rescatar aportacions de plans de pensions realitzades amb almenys 10 o més d'antiguitat a comptar de l'1 de gener de 2015. D'aquesta manera els partícips tindrien la possibilitat de reemborsar drets consolidats a partir de l'1 de gener de 2025 si ho desitgen.

- Es manté el règim transitori pel qual es pot aplicar una reducció del 40%, en el rescat en forma de capital d'aportacions anteriors al 31 de desembre del 2006.

- Es redueixen els trams i tipus marginals de l'IRPF.

- Hi ha modificacions en els trams de l'IRPF de la base imposable de l'estalvi. Els trams van de 0 a 6.000 euros, de 6.001 a 50.000 i més de 50.000 euros.

Quan es pot rescatar un pla de pensions?

Tradicionalment un dels principals problemes dels plans de pensions és la falta de liquiditat. No obstant això, es tenen en compte una sèrie de supòsits excepcionals que permeten anticipar el cobrament del pla de pensions.

- Jubilació

- Incapacitat laboral total i permanent per a la professió habitual, o absoluta i permanent per a tot treball, o la gran invalidesa.

- Dependència severa o gran dependència.

- Defunció.

- Malaltia greu.

- Atur (d'altra banda, podem cobrar en un pagament únic o en quotes periòdiques).

Els plans de pensions tributen com a rendes del treball, amb la qual cosa el tipus impositiu pot anar des del 20% fins al 47%, per als ingressos que superen els 60.000 euros.

Com evitar sancions?

Si volem evitar sancions, cal no oblidar-se de presentar declaracions complementàries reposant les reduccions en la base imposable practicades i incloent els interessos de demora, en els casos diferents dels esmentats en què de forma excepcional s'hagi disposat total o parcialment d'aquests drets consolidats.