Per què s'infravalora al mercat una acció? Tots els inversors busquem comprar accions barates i vendre-les més cares. El diferencial al llarg del temps entre el que paguem per una inversió i la quantitat per la qual la venem és el nostre benefici (a part de qualsevol renda o dividend que hàgim cobrat pel camí). Encara que aquesta definició d'inversió intel·ligent (comprar barat i vendre car) sembla evident, la complicació resideix a estimar què és car i què és barat.

Diferència entre valorar i posar preu.

Hi ha dues visions generals a l'hora de pensar sobre el preu d'un actiu: valorar i posar preu. Pot semblar un joc semàntic, però no ho és. La noció de valor implica que l'actiu produeix algun tipus de rendiment inherent. En matemàtica financera el valor de qualsevol actiu és la suma de tots els fluxos que produeix un actiu al llarg de la seva existència, descomptats a una taxa apropiada per reflectir el valor temporal dels diners. Quan alguna cosa no produeix cap tipus de rendiment, sinó que simplement esperem que algú ens pagui més per això del que nosaltres hem pagat al comprar-ho, parlem de posar preu. És la diferència per exemple entre invertir en un pis per lloguer o en una obra d'art. A l'obra d'art li posem preu, ja que el seu valor vindrà exclusivament donat per la llei de l'oferta i demanda, i pel que algú vulgui donar-nos per ella el dia que la venguem. Quan comprem un pis per llogar, però, podem calcular quant ens produirà en ingressos mensuals, i intentar fer un càlcul de valor intrínsec tenint en compte aquest poder de generació de beneficis. Igual que amb els pisos de lloguer, les empreses generen beneficis, que d'una forma o una altra passen als seus propietaris (accionistes).

Problema puntual: Els inversors es fixen en els beneficis que produeixen les empreses per valorar-les i, per tant, qualsevol variació en la percepció d'aquests potencials beneficis pot afectar fortament el preu que els inversors estan disposats a pagar per l'empresa. Exemples d'això els veiem quan una empresa emet un avís de revisió. Moltes vegades el mercat reacciona de manera forta, enfonsant la cotització de l'empresa. A l'hora d'invertir hem de tenir clar si estem valorant un actiu o simplement posant-li preu. A l'hora de pensar sobre el valor intrínsec d'un actiu cal tenir en compte que la percepció del mercat pot variar, i gairebé segur que ho farà.