Les companyies elèctriques Estabanell Energia i Bassols Energia, amb seus a Granollers i Olot, juntament amb olivoENERGY (Màlaga) han impulsat ENTRA-Energy Transtition, la primera associació agregadora d'energia a l'Estat espanyol. El projecte, basat en models estesos a països com Alemanya i Suïssa, vol aconseguir un equilibri entre l'oferta i la demanda d'electricitat per evitar el manteniment de grans centrals energètiques en desús, les quals només s'activen en situacions de necessitats extraordinàries molt puntuals i costen 35 euros a l'Estat.

«Cal flexibilitat en la generació i consum de l'energia», va defensar ahir Santi Martínez, director executiu d'Estabanell Energia, que assegura que la figura de l'agregador permetrà optimitzar el consum d'electricitat, amb els corresponents beneficis mediambientals i econòmics. Per posar en marxa l'associació ENTRA, però, els seus impulsors estan a l'expectativa que l'Estat espanyol aprovi la llei que ha de regular aquest sistema de gestió. Confien que la normativa es desencallarà abans que acabi l'any.

Martínez va explicar que el projecte aposta per un canvi de mentalitat a tot l'Estat, «pasant d'un model de grans centrals generadores a un altre que estigui format per petits usuaris que poden generar energia per a la xarxa global».

Aprofitament energètic

A l'hora d'equilibrar l'oferta i la demanda energètica, ENTRA assegura que, davant un pic de necessitat d'electricitat, pot reduir lleugerament la generació d'energia d'una fàbrica sense que afecti al rendiment, pot aturar els termos dels domicilis sense que es perdi escalfor o aturar els frigorífics d'un escorxador sense malmetre el producte. Aquesta energia sostreta dels diferents clients, afirma, la pot destinar de forma automàtica al client que requereix més energia de la que disposa en aquell moment. A més, Martínez va destacar que aquest bescanvi d'electricitat entre els clients que s'hi s'adhereixin serà compensat econòmicament. Els impulsors d'ENTRA tot just estan difonent el seu projecte a l'empresariat de l'Estat espanyol, i confien que els propers mesos guanyaran adeptes, mentre el Govern espanyol enllesteix la llei que ha de regular el funcionament dels agregadors de demanda energètica.