El PIB de Catalunya creixerà un 2,5% aquest any, la qual cosa suposa un descens de vuit dècimes respecte al 3,3% registrat el 2017, segons les estimacions de BBVA Research, que avança que el creixement el 2019 se situarà en el 2,3%.

Madrid, Múrcia, l'Aragó, el País Basc i l4e Balears lideraran el creixement d'Espanya el 2018, amb un augment de les seves economies superior al 3%, segons BBVA Research, que apunta que la millora de l'entorn exterior, que potencia les exportacions de béns, és una de les principals claus de la revisió a l'alça del creixement d'Espanya, fins al 2,9%.

Les revisions en la comptabilitat regional, que introdueixen una acceleració en les comunitats del Cantàbric (Astúries, Cantàbria, l'Aragó i el País Basc), l'impacte de la incertesa a Catalunya, una política monetària que continua sent laxa i una política fiscal que serà una mica més expansiva, contribueixen també a justificar l'augment de les expectatives de creixement de les diferents comunitats autònomes.

La millora del sector exterior és la principal clau per a la revisió a l'alça del creixement a Espanya el 2018.

Segons l'Observatori Regional de BBVA Research, les regions més afavorides per aquesta situació són Múrcia (+0,8 punts percentuals), Astúries, l'Aragó i Madrid (+0,7 punts) i la Comunitat Valenciana (+0,6 punts).

Juntament amb les cinc comunitats que més creixeran, figuren així mateix, amb una taxa del 3%, Cantàbria, Galícia, Navarra, la Comunitat Valenciana i Astúries. Igualant el creixement mitjà del conjunt d'Espanya (2,9%), apareixen les Canàries i Castella-la Manxa. La resta de comunitats creixeran per sota: Andalusia (2,7%), Castella i Lleó (2,5%), Catalunya (2,5%), Extremadura (2,7%) i La Rioja (2,6%).

De cara al proper any, quan s'espera un creixement del PIB del 2,5%, les previsions de l'entitat financera apunten al fet que el lideratge del creixement viri en gran mesura cap al nord peninsular, gràcies a l'acceleració de les exportacions i el menor impuls del turisme i la demanda interna.

Augments salarials

D'altra banda, la gran creació d'ocupació en els darrers dos anys i les perspectives d'evolució favorable del mercat de treball poden començar a traduir-se en augments salarials en algunes comunitats.

Això podria deure's a la forta reducció de la taxa d'atur a certes regions, que podria començar a mostrar una falta de treballadors qualificats en el sector industrial (especialment en comunitats del Nord, com Navarra) o en serveis turístics (per exemple, les Balears).

La desacceleració de la demanda interna, ja anunciada en trimestres anteriors, afectarà al turisme nacional. Andalusia, Múrcia, Comunitat Valenciana i Catalunya, a més de Galícia i Madrid, seran les comunitats que més es ressentin per aquesta situació, atès que a aquest efecte propi de la seva demanda interna cal afegir-hi el que es pugui generar per ser les principals destinacions d'aquests viatgers turístics.