L'empresa gironina Tecalex, que fabrica màquines per a extrusió d'alumini, ha entrat en concurs de creditors i negocia la venda de la seva fàbrica a Sant Julià de Ramis i la filial que té als Estats Units. Mentre dura aquest procés, la direcció i els treballadors han pactat un ERO temporal de quatre mesos que afecta tota la plantilla.

Tecalex va néixer a la dècada dels 60 del segle passat i a partir del 2000 es va reconvertir la seva activitat, sense abandonar el sector metal·lúrgic, i va centrar-se a fabricar la maquinària per fer aquests perfils d'alumini.

La crisi econòmica, però, ha passat factura a l'empresa. La manca de comandes, lligada al fet que les màquines que fa Tecalex són per encàrrec, s'ha traduït en baixades continuades d'activitat al llarg dels darrers exercicis. Una situació que, sobretot, es va intensificar entre el 2015 i el 2016.

Segons recullen els números de l'empresa, ara fa tres exercicis Tecalex va perdre un 9% de facturació (dels 16,3 MEUR amb què va tancar el 2014 es va passar a 14,8 el 2015). Però entre aquell any i el següent, la davallada d'ingressos va incrementar-se més d'un 40% (ja que l'empresa va tancar el 2016 generant 8,7 MEUR).

En paral·lel, la plantilla de Tecalex també ha anat disminuint. Mentre al 2015 Tecalex tenia 73 treballadors, al 2016 van passar a ser-ne 62 i l'any passat aquesta xifra va baixar fins als 51. Una situació que ha continuat aquest 2018, ja que a hores d'ara, la metal·lúrgica té 28 empleats.

La delicada situació que viu l'empresa ha comportat que Tecalex no pugui fer front als deutes de 3 MEUR i l'ha obligada a recórrer al Jutjat Mercantil. La firma ha entrat en concurs de creditors -l'antiga suspensió de pagaments- i està negociant la venda de la fàbrica que té a Sant Julià de Ramis.

ERO temporal

Mentre dura aquest procés, direcció i treballadors han pactat un ERO temporal. Un expedient que arriba, precisament, poc després que se n'hagi acabat d'aplicar un altre. Aquest primer ERO, que també afectava tota la plantilla, va entrar en vigor el març de l'any passat.

El responsable d'Indústria de CCOO a les comarques gironines, Josep Serra, concreta que aquest segon expedient té una vigència de quatre mesos. «Durant aquest temps, l'empresa podrà enviar cada treballador a l'atur durant un màxim de 60 dies» explica.

El propietari de Tecalex, Marc Sansalvadó, admet que les circumstàncies del mercat i la dimensió de l'empresa han fet necessari recórrer al concurs de creditors. Explica que, sobretot, allò que ha llastat els números de la firma en els darrers mesos ha estat que «dos projectes importants a l'Orient Mitjà hagin quedat aturats del tot» durant temps. Això ha afectat els pagaments que s'havien concertat i ha fet que fos difícil «reconduir» la situació.

Sansalvadó subratlla, però, que Tecalex «manté l'activitat i els clients» i que, precisament, l'ERO temporal -que dona continuïtat al del 2017- s'ha pactat per «evitar deteriorar» l'empresa mentre s'acaba de lligar la venda de la unitat productiva. Un procés que el propietari confia que es pugui tancar en els propers dies.