El programa Incorpora de l'Obra Social de La Caixa ha donat microcrèdits per valor de 96.000 euros a 46 emprenedors gironins en els dos darrers anys. A través de Microbank, s'han pogut obrir negocis en àmbits com el comerç, l'hostaleria, la construcció o l'artesania.

El perfil de l'emprenedor és, sobretot, el d'una persona major de 30 anys (ho són el 78% dels usuaris) i sense diferències en matèria de gènere. Aquest programa s'adreça a persones en risc d'exclusió que tenen idees per obrir un negoci i no poden accedir a les línies de crèdit habituals dels grans bancs. És el cas de l'Andrea Bedoya, que ha obert una fruiteria als afores de Palafrugell. «Volem aprofitar que al barri no hi ha cap altre negoci per muntar el nostre», va explicar.

La botiga de l'Alberto Valenti al carrer de la Rutlla de Girona, on ven productes típics de Sardenya, va servit de teló de fons per presentar els resultats del programa Incorpora de l'Obra Social 'la Caixa' a les comarques gironines. Des de la seva posada en marxa el gener del 2016, el programa ha atès 206 persones que s'han interessat per obrir el seu negoci.

De tots aquests emprenedors, 46 han tirat endavant tots els passos i han acabat creant la seva empresa a diferents punts de la demarcació. «Els primers anys són difícils, però de moment tenim una supervivència del 80%», va explicar el tècnic d'autoocupació de l'Ajuntament de Girona, Josep Ensenyat.

Des d'aquest servei s'ofereix assessorament i formació adaptada a les diferents fases del projecte. «Mirem la viabilitat del negoci i treballem perquè facin el pla d'empresa», va explicar. L'objectiu és avaluar punts forts i febles de la seva aposta.

El seguiment es fa en el procés previ però també un cop es posa en marxa. Això inclou la cerca d'un local adequat, les possibles ajudes i les línies de finançament com les que concedeix MicroBank.

Emprenedor de més de 30 anys

El programa Incorpora està pensat per a persones que tenen ganes d'emprendre però que no poden accedir a les línies de crèdit habitual. En aquest cas, l'Obra Social La Caixa els posa a disposició el finançament de MicroBank. En total, els 46 emprenedors han rebut préstecs per valor de 96.000 euros.

Pel que fa al perfil de l'emprenedor, destaca que el 78% dels participants del programa tenen més de 30 anys. L'explicació que hi troba Ensenyat és «el factor de l'experiència», a més que en aquesta edat les persones ja tenen «recursos propis estalviats». Pel que fa a gèneres, Ensenyat explica que atenen, pràcticament, els mateixos homes que dones.

El programa va permetre donar una empenta financera a projectes en àmbits com el comerç i l'hostaleria, que són els predominants, però també en docència, artesania i construcció.