Avançsa, l'empresa de promoció i localització industrial participada íntegrament per la Generalitat, va obtenir 61,6 milions d'euros en plusvàlues a causa de la sortida d'empreses participades, principalment a causa de la sortida del capital de Ficosa després de la presa d'una participació majoritària per part de Panasonic.

El secretari d'empresa i Competitivitat de la Generalitat, Joan Aregio, va explicar que durant 2017 Avançsa va sortir del capital de tres empreses: Ficosa, Biocarburants i Normawind, i amb la venda de les seves participacions es van obtenir aquests 61,6 milions, un nivell que va admetre que «no és normal».

El juny passat, el Govern va aprovar la venda de la participació pública que tenia a Ficosa i va acordar que el capital resultant es destinés a la tornada del préstec concedit a través de l'Institut Català de Finances (ICF), concloent així l'operació de reindustrialització de la companyia de components del sector de l'automòbil.

La Generalitat va rebre 65 milions per la venda de la seva participació del 20% en la multinacional catalana a Panasonic, que va augmentar la seva participació del 49% que va adquirir el 2015 al 69% l'any passat, que va poder prendre el control de l'empresa de la família Pujol.

Així mateix, Avançsa va obtenir 6,68 milions d'euros més corresponents a ingressos d'operacions en cartera, per exemple mitjançant dividends d'empreses en les quals participa, com és el cas d'Idiada.

Avançsa va tancar l'exercici 2017 amb un total de 139,6 milions d'euros en operacions en cartera, repartides en 89 empreses: 65 préstecs i 24 participacions al capital. La principal novetat va ser la línia Innova Global, que se centra en la coinversió en projectes d'innovació empresarial amb un alt potencial de creixement i amb vocació internacional.